چه اصول اخلاقی در کوچینگ باید رعایت شوند؟
هر شغلی، اصول حرفهای خاص خود را دارد. چه بخواهید یک کوچ شوید و چه بخواهید از خدمات کوچینگ استفاده کنید، باید با اصول اخلاق حرفهای در این علم آشنا باشید. اصول اخلاقی کوچینگ، باعث میشوند طرفین احساس امنیت و آرامش کافی داشته باشند و جلسات، در نهایت قانونمندی پیش برود. در ادامه، با این اصول بیشتر آشنا خواهیم شد.
فهرست مطالب
Toggleاخلاق حرفهای در کوچینگ به چه معناست؟
بر اساس قوانین بینالمللی، تمامی کوچهای حرفهای در انواع کوچینگ، باید از استانداردهای اصول اخلاقی در کوچینگ آگاهی داشته و در مسیر شغلی خود، به آنها کاملا پایبند باشند. اخلاق حرفهای در کوچینگ به معنی مجموعهای از اصول و قواعد است که کوچها باید در ارتباط با مراجع به آنها توجه کنند. این اصول که توسط سازمانهای ذیربط از جمله ICF (فدراسیون جهانی کوچینگ) تعیین میشود، شامل مواردی همچون صراحت، رازداری، امور مالی، دانش کافی و مسئولیتپذیری است.
در فرایند کوچینگ، به همان اندازه که مهارت و تخصص مهم است، اخلاق نیز اهمیت دارد. حتی متخصصترین افراد نیز اگر نتوانند اعتماد مراجع را جلب کنند و حسن نیت خود را نشان دهند، نمیتوانند مدت زیادی در این حوزه دوام بیاورند. اخلاق حرفهای، ضامن اعتبار کوچ است و به همین دلیل، در موفقیت جلسات کوچینگ بسیار اثر گذار خواهد بود.
مراجع اصول اخلاقی در کوچینگ
در حال حاضر، دو سند اصلی در زمینه اخلاق حرفهای کوچینگ وجود دارد:
- سند جهانی اصول اخلاقی با نام اختصاری GCE: این سند، توسط تعدادی از موسسات فعال در حوزه کوچینگ و همچنین کوچهای معتبر بینالمللی، تهیه و تنظیم شده است.
- منشور اخلاقی ICF: این سند به صورت مستقل توسط سازمان ICF تدوین شده است و با وجود اشتراکاتی که با مورد قبلی دارد، بسیار کاملتر و جامعتر است.
تمامی کوچها در سراسر دنیا از این دو مرجع برای رعایت قواعد اخلاقی در کار خود استفاده میکنند. اگرچه برخی کوچها و موسسات آموزش کوچینگ، نکات اخلاقی اختصاصی خود را نیز دارند، اما همگی در نهایت پیرو اصول این دو سند، به خصوص سند ICF هستند.
اصول اخلاقی کوچینگ چه چیزهایی هستند؟
بر اساس اسنادی که در بالا به آنها اشاره کردیم، اخلاق در کوچینگ، از چند اصل مهم پیروی میکند. اگرچه این اصول بر حسب شرایط میتوانند شرح و بسط پیدا کنند، اما به طور کلی شامل موارد زیر هستند:
۱- صداقت
نخستین ویژگی یک کوچ موفق، رفتار صادقانه و خالی از هرگونه غرضورزی از سمت او است. صداقت کوچ، متوجه تمامی افرادی است که در فرایند کوچینگ دخیل هستند. او باید با تمام وجود، به سخنانی که میگوید باور داشته باشد و آنها را با نهایت صداقت در اختیار طرف یا طرفین مقابل خود قرار دهد. البته این صداقت دو طرفه است و تنها متوجه کوچ نیست؛ یعنی کسی که حضور در جلسات کوچینگ را میپذیرد نیز باید نهایت صداقت را در کلام و رفتار خود داشته باشد تا بهترین نتایج حاصل شود.
۲- حفظ اطلاعات محرمانه
نکته بعدی که به عنوان یک اصل اخلاقی مهم در کوچینگ مطرح شدهاست، اصل محرمانگی است. جلسات کوچینگ به صورت کاملا محرمانه برگزار میشوند. حتی اگر هدف، رشد یک سازمان یا یم بیزنس باشد، اطلاعات افراد باید نزد کوچ محفوظ بماند. پیشنهاد میشود مطلب بیزنس کوچینگ را برای کسب اطلاعات بیشتر بخوانید.
کوچ، با هیچ توجیهی نمیتواند اطلاعات جلسه را در اختیار دیگران قرار دهد؛ مگر آنکه توجیه قانونی و حقوقی در میان باشد یا خود مراجع، به کوچ اجازه دهد که بخشی از جلسات را منتشر کند. اصل محرمانگی به کوچ اجازه میدهد که در صورت درز اطلاعات توسط شخصی دیگر، این موضوع را به صورت قانونی پیگیری نماید.
۳- تضاد منافع
گاهی ممکن است کوچ و مراجع در شرایطی قرار بگیرند که منافع آنها با یکدیگر در تضاد باشد. در این شرایط، اصول اخلاقی کوچینگ حکم میکند که کوچ به بهترین نحو شرایط را مدیریت کند و در صورت لزوم، از ادامه جلسات جلوگیری کند. از جمله شرایطی که منافع کوچ و مراجع را در تضاد با یکدیگر قرار میدهد موارد زیر است:
- ممکن است در میانهی راه، کوچ متوجه شود که مراجع به خدماتی غیر از کوچینگ نیاز دارد و این جلسات برای او کارساز نیستند. در این شرایط، اخلاق کاری حکم میکند که قرارداد به پایان برسد و مراجع، به مشاور، تراپیست یا هر فرد مناسب دیگری مراجعه کند. در صورتی که کوچ اصرار به ادامه جلسات داشته باشد، خلاف اخلاق عمل کرده است.
- گاهی پیش از اتمام جلسات، مشکل مراجع رفع میشود و دیگر نیازی به شرکت در جلسات ندارد. در این شرایط، اخلاق کاری حکم میکند که کوچ، جلسات را به پایان برساند و در صورتی که مراجع، هزینه تمام جلسات را پرداخت کرده است، هزینههای اضافی را به او بازگرداند. در صورتی که کوچ به ادامه جلسات اصرار داشته باشد، کار او در تضاد با اخلاق خواهد بود.
- در برخی موارد، کوچ یا مراجع حین جلسات دچار احساساتی فراتر از روابط کاری میشوند. در صورتی که این احساسات، کیفیت جلسات را تحت شعاع قرار دهد، کوچ وظیفه دارد که جلسات را متوقف کند و مراجع را به شخص دیگری ارجاع دهد.
- گاهی کوچ پس از چند جلسه متوجه میشود که مراجع، طبق برنامههای جلسات عمل نمیکند و به درستی با کوچ ارتباط نگرفته است. در این شرایط، اگر کوچ بیاعتنا به شرایط جلسات را ادامه دهد، خلاف اخلاق عمل کرده است. او باید با مراجع در این باره صحبت کند و در صورتی که مشکل حل نشد، او را به افراد دیگری ارجاع دهد.
به طور کلی، بر اساس اصل تضاد منافع، هر جایی که کوچ حس کند با مراجع همسو و همجهت نیست و روابط آنها، تنها به دلیل مسائل مالی پیش میرود، باید در صدد رفع مشکل باشد؛ وگرنه ادامه جلسات غیراخلاقی و غیرحرفهای خواهد بود.
۴- برابری
در جلسات کوچینگ همه با هم برابر هستند و هیچ موضوعی نباید باعث برتری یک شخص بر دیگران شود. اگر کوچ با یک سازمان سروکار دارد، نباید مدیر را برتر از کارمندان بداند یا اگر چند مراجعه کننده دارد، نباید بر اساس ثروت و بعد مالی آنها را قضاوت کند. به طور کلی هیچ موضوعی نباید باعث شود که کوچ، تصور کند یک مراجع بهتر و قابل احترامتر از دیگران است.
همچنین نکته دیگری که کوچ باید به عنوان یک اصل اخلاقی به آن پایبند باشد، این است که کوچ و مراجع در یک رده هستند. مراجع، در رده پایینتر از کوچ قرار ندارد و نباید دید بالا به پایین در جلسات وجود داشته باشد. رابطه کوچ و مراجع، باید بر اساس صمیمیت، اعتماد و احترام متقابل پیش برود.
بر این اساس، در صورتی که کوچ حس کند مراجعی اصل برابری را رعایت نمیکند، باید به جلسات پایان دهد. به عنوان مثال، اگر رئیس یک سازمان خود را برتر از کارمندان بداند، اگر مراجعی فکر کند نسبت به دیگران اولویت دارد و میتواند زمان جلسه دیگران را بگیرد یا اگر مراجعی خود را در جایگاه برتر نسبت به کوچ تصور کند، جلسات باید متوقف شوند.
۵- به روزرسانی دانش
اخلاق کاری حکم میکند که کوچ، بر اساس دانش و علم کافی با مراجع ارتباط بگیرد و او را راهنمایی کند. در برخی موارد، پیش میآید که پس از چند جلسه، کوچ متوجه شود در حوزه مورد نیاز مراجع، دانش و تخصص کافی ندارد. در این شرایط، او باید این موضوع را به مراجع اطلاع دهد، یک کوچ آگاه در این زمینه معرفی نماید و جلسات را متوقف کند.
همچنین در صورتی که زمان و توان کافی داشته باشد، میتواند بر اساس نیازهای مراجع دانش خود را ارتقا دهد؛ البته این فرایند نباید به مدت و تعداد جلسات لطمهای وارد کند. در صورتی که کوچ تلاشی برای افزایش دانش خود نکند و برای منفعت مالی، جلسات را متوقف نماید، خلاف اخلاق عمل کرده است.
۶- احترام متقابل
یکی از مهمترین و البته بدیهیترین اصول اخلاقی در کوچینگ، این است که کوچ و مراجع به یکدیگر احترام بگذارند. کوچ، نباید به دید تحقیر یا تمسخر به نظرات و موقعیت مراجع نگاه کند؛ او باید به تمام مراجعان خود احترام بگذارد و برای درک شرایط آنها تلاش کند. در مقابل، اگر مراجع نیز به کوچ بیاحترامی کند، کوچ میتواند جلسات را متوقف نماید.
۷- شفافیت
این اصل تا حد زیادی با اصل صداقت که در ابتدا به آن اشاره کردیم، همسویی دارد. بر اساس اصل شفافیت، کوچ نباید هیچ موضوعی را از مراجع پنهان کند. گاهی کوچها برای ادامه یافتن جلسات و حفظ مراجع، از گفتن برخی نکات خودداری میکنند. هرگونه پنهانکاری در جلسات کوچینگ، خلاف اخلاق است. همچنین در صورتی که کوچ متوجه شود مراجع، برخی نکات مهم و ضروری را از او پنهان کرده، میتواند این موضوع را پیگیری نماید و در صورت نیاز، جلسات را متوقف کند.
۸- مسئولیتپذیری
بر اساس اصول اخلاقی کوچینگ، کوچ پس از شروع جلسات باید مسئولیتپذیر باشد و متعهد شود که به پیشرفت مراجع کمک کند. در صورتی که خطایی از کوچ سر بزند، او بر اساس اصل مسئولیتپذیری، باید عواقب آن را بپذیرد. کوچ باید به رشد مراجع کمک کند و مسئولیت تصمیماتی که در جلسات کوچینگ گرفته میشود را بپذیرد. در صورتی که به هر دلیلی، کوچ توان ادامه جلسات را نداشته باشد، اصل مسئولیتپذیری حکم میکند که به جلسات پایان دهد.
۹- انعطافپذیری
از جمله اصول اخلاقی مهم برای یک کوچ، این است که به تناسب شرایط مراجع، انعطاف به خرج دهد. اگر کوچ بخواهد با تمام مراجعان خود به یک شیوه رفتار کند، بر خلاف اصول اخلاقی عمل کردهاست. کوچ وظیفه دارد رویه کاری خود را بر اساس نیاز مخاطب تغییر دهد و آنقدر انعطافپذیر باشد، که به راحتی موانع و مشکلات موجود را بپذیرد و در صورت لزوم، مراجع را به کوچ دیگری معرفی کند.
دستاوردهای اصول اخلاقی کوچینگ
هر کوچی بر اساس اصول حرفهای، وظیفه دارد به اخلاق پایبند باشد و در این زمینه، نباید به کسب سود و منفعت فکر کند؛ اما در هر حال، رعایت اصول اخلاقی کوچینگ باعث میشود که دستاوردهای چشمگیری نصیب کوچ شود. از جمله دستاوردهای اصول اخلاقی کوچینگ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلب اعتماد مراجعان: مهمترین دستاورد رعایت اصول اخلاقی این است که مراجعان، راحتتر به کوچ اعتماد میکنند. این موضوع باعث میشود که افراد بیشتری به او مراجعه کنند.
- تحکیم روابط: با رعایت اصول اخلاقی، بین مراجع و کوچ رابطه عمیقتری شکل میگیرد و این موضوع باعث افزایش کیفیت جلسات کوچینگ خواهد شد.
- ارائه اطلاعات صریح و روشن: وقتی کوچ در جلسات خود اصل شفافیت و صداقت را رعایت کند، اطلاعات دقیقتری رد و بدل میشوند و مراجع، زودتر به اهداف خود میرسد.
- فعالیت مفیدتر کوچ و مراجع: رعایت اصول اخلاقی، باعث میشود که کوچ و مراجع، برای خود و جامعه مفیدتر باشند و کارهای آنها، بر اساس اصول درست پیش برود.
سخن پایانی
کوچینگ، مانند هر شغل دیگری، نیازمند رعایت یکسری اصول اخلاقی و حرفهای است. این اصول توسط سازمانهای رسمی کوچینگ همچون ICF تعیین شدهاند. بر اساس این اصول، کوچ باید صادق، انعطافپذیر، رازدار و مسئولیتپذیر باشد. او باید به مراجع خود احترام بگذارد و با او شفاف باشد. کوچهایی که این نکات را رعایت میکنند، مورد اعتمادتر هستند و میتوانند فعالیت حرفهای خود را با کیفیت بیشتری ادامه دهند.
دیدگاهتان را بنویسید