کوچینگ فردی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
همه ما، دوست داریم بهبود در زندگی را تجربه کنیم؛ حتی اگر همین الان، در بهترین شرایط ممکن باشیم! پیشرفت، چیزی نیست که بتوان دست رد به سینه آن زد، اما چگونه میتوان رشد واقعی را در زندگی تجربه کرد؟
تلاش خوب است، اما تلاش هدفمند، چیز دیگری است. کوچینگ فردی، فرایندی است که به شما کمک میکند اهداف خود را بهتر بشناسید و برای دستیابی به آنها، انگیزه بگیرید و برنامهریزی کنید. در این مقاله، بیشتر با این فرایند آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleکوچینگ فردی چیست؟
کوچینگ فردی یا کوچینگ توسعه فردی، یک فرایند حمایتی است که به افراد کمک میکند تا اهداف شخصی یا حرفهای خود را شناسایی کرده و به دست آورند. کوچینگ معمولاً توسط یک کوچ (مشاور) انجام میشود که با مشتری (فردی که به جلسه کوچینگ مراجعه کرده است) همکاری میکند تا در زندگی شخصی یا حرفهای او بهبود و تغییر ایجاد کند. این فرایند به این دلیل کوچینگ فردی نام دارد که به صورت تک به تک و بین دو نفر یعنی کوچ و مراجع برگزار میشود.
در کوچینگ فردی، روی شناسایی نقاط قوت و ضعف، توسعه مهارتها و همچنین افزایش انگیزه برای دستیابی به رشد تمرکز میشود. کوچ فردی، عموما به موارد زیر میپردازد:
● تعیین اهداف: شناسایی اهداف شخصی یا حرفهای و تعیین مسیر برای دستیابی به آنها.
● رشد شخصی: توسعه مهارتهای شخصی، افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی.
● مدیریت زمان و استرس: یادگیری مهارتهای مدیریت زمان و کاهش استرس.
● پیشرفت یا تغییر شغلی: کمک در تصمیمگیری در مورد تغییر شغلی یا پیشرفت در حرفه.
● حل مسائل: پیدا کردن راهحلها و مقابله با چالشها و مشکلات.
● تقویت تعاملات اجتماعی: بهبود ارتباطات شخصی و حرفهای.
● تعادل کار و زندگی: یافتن تعادل بین وظایف شغلی و زندگی شخصی.
در کل، میتوان گفت که کوچ فردی، به مراجعان خود کمک میکند که به شناخت دقیق و ریزبینانه از خود دست یابند و بتوانند با کمک این شناخت، به رشد فردی یا حرفهای برسند. کوچینگ فردی، زیرمجموعهای مهم از کوچینگ زندگی یا لایف کوچینگ است و به همین دلیل، بسیاری از مفاهیم آن با لایف کوچینگ مشترک هستند. پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله انواع کوچینگ را مطالعه کنید.
مهمترین ویژگیهای کوچ فردی
برای اینکه جلسات کوچینگ فردی، به نتایج عالی و قابل توجهی برسد، کوچ باید دارای ویژگیهای خاصی باشد. از جمله مهمترین ویژگیهای یک کوچ فردی موفق، موارد زیر است:
- گوش دادن فعال: کوچ باید به خوبی به سخنان فرد کوش کند و بتواند با تمرکز، جزییات آن را یادداشت نموده یا به خاطر بسپارد.
- صداقت: کوچ فردی باید با نهایت صداقت و راستی به مخاطب خود بازخورد دهد و در این زمینه، اخلاق حرفهای را رعایت کند.
- توسعه فردی: کوچ برای اینکه بتواند به رشد دیگران کمک کند، باید پیش از هر چیزی به فکر رشد و پیشرفت دانش خود باشد.
- توانایی تحلیل شخصیت مراجع: کوچ باید بتواند با مراجع خود به درستی ارتباط برقرار کند و طی جلسات، به شخصیت واقعی او پی ببرد تا به بهترین نحو به او کمک کند.
- استفاده از سوالات هوشمندانه: یک کوچ فردی خوب، کسی است که به درستی بداند چه سوالی را در چه زمانی مطرح کند. با این کار، میتواند بهتر به مقاصد مراجع پی ببرد و بیشتر او را راهنمایی کند.
- مهارت در انگیزش: یکی از مهمترین ویژگیهای کوچ شخصی، توانمندی او در تقویت انگیزههای مراجع و تشویق او برای اقدام است.
- مدیریت زمان: کوچ باید بتواند به درستی اولویتها را برای خود و مراجع تعیین کند و از این راه، زمان را در دستان خود بگیرد.
- پایداری احساسات: یک کوچ خوب باید بتواند در جلسات کوچینگ شخصی به احساسات خود مسلط باشد و بدون توجه به عواطف فردی خود، به مراجع کمک کند.
موضوعات آغاز کننده جلسات کوچینگ توسعه فردی
در جلسات کوچینگ فردی، موضوع بحث عموما از سوی مراجع تعیین میشود و سپس توسط کوچ، شرح و بسط مییابد. موضوعات آغاز کننده جلسات کوچینگ فردی، میتواند به مسائل کاری، تحصیلی، شغلی، روابط یا زندگی فردی شخص مراجع مربوط شود. به طور کلی، این موضوعات میتواند یکی از موارد زیر باشد:
۱- اهداف و انگیزههای مراجع
پیش از هر چیزی، کوچ باید متوجه شود که مراجع قصد دارد به چه چیزی برسد؟ اهداف مراجع، مهمترین موضوع بحث در جلسات کوچینگ فردی هستند. این اهداف میتوانند به جلسات کوچینگ جهت دهند و موضوع بحثها و برنامهها را به درستی مشخص کنند. هدف مراجع میتواند موفقیت تحصیلی، تغییر شغل، ارتقای شغلی، بهبود وضع مالی، بهبود روابط عاطفی و مواردی از این قبیل باشد.
در جلسات کوچینگ توسعه فردی، این اهداف بررسی و اولویتبندی میشوند. سپس، برنامههای دقیقی برای دستیابی به آنها تدوین میشود و فرد، با توجه به پتانسیلهای خود برای دستیابی به آنها تلاش خواهد کرد.
۲- مسائل و گرههای موجود در زندگی
گاهی فرد مراجعهکننده، اهداف خود را به خوبی میشناسد و میداند که کدام یک در اولویت هستند، اما در مسیر دستیابی به آنها دچار مشکلات و مسائلی میشود که به نظر غیرقابل حل میرسند. این مسائل، میتوانند موضوع خوبی برای آغاز جلسات کوچینگ باشند، زیرا بخشی از عملکردهای مراجع را تعیین خواهند کرد. کوچ با توجه به تواناییها و رفتارهای پیشین مراجع، به او کمک میکند که برای عبور از این مسائل تصمیم بگیرد و بهترین عملکرد ممکن را داشته باشد.
۳- ایدهها و ابتکارات مراجع
موضوع برخی جلسات کوچینگ فردی، به ایدهها و ابتکاراتی اختصاص دارد که مراجع در ذهن دارد، اما برای عملی کردن آنها مطمئن نیست. کوچ به فرد کمک میکند درباره اجرایی کردن این ایدهها و همچنین نحوه تحقق آنها تصمیم بگیرد تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. گاهی ممکن است فرد، ایده اولیه را در ذهن داشته باشد و کوچ به او کمک کند که آن را پرورش دهد و به یک ایده دقیق و قابل اجرا تبدیل کند.
اصول کوچینگ فردی
کوچینگ فردی باید بر اساس اصول خاصی پیش برود تا بهترین نتیجه ممکن را داشته باشد. این اصول، ممکن است در شرایط مختلف و با توجه به شرایط هر مراجع، تفاوتهایی جزیی با یکدیگر داشته باشد؛ با این حال عموما در تمامی جلسات کوچینگ فردی، رعایت اصول زیر الزامی است:
اصل اعتماد و صداقت
در جلسات کوچینگ فردی، دو طرف باید کاملا به یکدیگر اعتماد داشته باشند. کوچ باید فضایی ایجاد کند که مراجع بتواند به راحتی مسائل خود را بیان کند. در مقابل، مراجع نیز باید با نهایت صداقت و صراحت، همه نکات را بیان کند. در نهایت، کوچ باید کاملا روشن و صادقانه، به مراجع خود بازخورد دهد. جلساتی که بر مبنای صداقت نباشند، نتایج دقیق و موثری نخواهند داشت.
اصل مسئولیتپذیری و تعهد
کوچ باید در برابر مراجع خود احساس مسئولیت داشته باشد و اهداف خود را با مراجع، همسو بداند. تنها در این صورت است که تمامی برنامهریزیها و توصیهها، به نتیجه خواهند رسید. در صورتی که کوچ، مراجع خود را باور نکند و به او تعهدی نداشته باشد، هرگز نمیتواند انگیزه و حس خودباوری را در او بیدار کند.
اصل آگاهی
کوچ و مراجع باید از اهداف یکدیگر به درستی آگاه باشند. کوچ باید بداند مراجع دقیقا به چه دلیلی به او مراجعه کرده است و مراجع هم باید بداند کوچ چه برنامهای برای او و اهدافش دارد. آگاهی طرفین از اهداف و برنامهها، به جلسات کیفیت و سرعت بیشتری خواهد بخشید.
اصل تمایز فردی
کوچ باید به این نکته توجه داشته باشد که در جلسات کوچینگ فردی، هر مراجع با مراجع دیگر متفاوت است. حتی اگر دو نفر با اهداف کاملا یکسان به کوچ مراجعه کنند، نباید برنامهای یک شکل به آنها ارائه شود. هر فرد، شرایط و تواناییهای خاص خود را دارد و نمیتوان او را بر اساس اشخاص دیگر قضاوت کرد.
اصل نظم
جلسههای کوچینگ باید با نهایت نظم برگزار شوند. تاخیر مداوم در برگزاری جلسات، عدم حضور به موقع کوچ یا مراجع، جابهجایی مداوم زمان جلسات، پایان زودهنگام یا دیرهنگام دوره کوچینگ و مواردی از این قبیل میتواند به اهداف نهایی جلسه کوچینگ فردی به شدت آسیب بزند.
دسته بندی کوچینگ فردی
اگرچه کوچینگ فردی، به نوعی به عنوان زیر مجموعهای از لایف کوچینگ به حساب میآید، اما خود نیز به دستههای مختلفی تقسیم میشود و محدود به یک گروه نیست. بر اساس فعالیتهای موجود در این حوزه، میتوان کوچینگ شخصی را به صورت زیر دستهبندی کرد:
- کوچینگ رشد ذهنی
- کوچینگ موفقیت تحصیلی
- کوچینگ رشد و تغییر شغلی
- کوچینگ روابط شخصی یا حرفهای
- کوچینگ تغذیه و بهداشت
- کوچینگ تحولآفرینی
- کوچینگ انگیزشی
البته با توجه به نیازهای مراجع و همچنین هدف او از حضور در جلسات کوچینگ، این دستهبندی میتواند بسیار گستردهتر نیز باشد.
مزایای کوچینگ فردی
دستاوردهای کوچینگ فردی، بسته به نیاز و هدف مراجع میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، مزایای کوچینگ برای کسی که با هدف بهبود اعتماد به نفس به کوچ مراجعه کردهاست با کسی که هدف او بهبود روابط شغلی است، متفاوت خواهد بود.
به طور کلی، کسانی که در جلسات کوچینگ شخصی شرکت میکنند، به دستاوردهای زیر خواهند رسید:
- افزایش اعتماد به نفس و تقویت قدرت تصمیمگیری شخصی در شرایط مختلف: افراد با شرکت در جلسات کوچینگ فردی میتوانند به خودشناسی لازم برسند. شناخت تواناییها و نگرش واقعبینانه به شخصیت، باعث رشد اعتماد به نفس خواهد شد. این موضوع باعث میشود فرد در شرایط مختلف، دید بهتری از خود و تواناییهایش داشته باشد و تصمیمهای منطقیتری بگیرد.
- رشد مهارت حل مسئله و ایجاد توانمندی برای اقدام در موقعیتهای خاص: در جلسات کوچینگ فردی، موقعیتها و شرایط خاص بررسی میشوند و فرد طی آنها، سعی میکند بهترین روش ممکن را برای حل مشکل خود انتخاب کند. این فرایند، در نهایت قدرت حل مسئله و تصمیمگیری سریع را تقویت خواهد کرد.
- تقویت توانایی برنامهریزی برای اولویتبندی و دستیابی به اهداف: در جلسههای کوچینگ شخصی، اهداف بررسی و اولویتبندی میشوند و سپس، برای دستیابی به آنها برنامهای دقیق چیده خواهد شد. فرد با توجه به این فرایند، میتواند برای اهداف بعدی خود نیز بهتر برنامهریزی کند.
- شناخت تواناییها و استفاده از آنها برای دستیابی به نیازها: مهمترین مزیت جلسههای کوچینگ فردی، شناختی است که شخص از تواناییهای خود به دست میآورد. این شناخت دقیق، باعث میشود در شرایط مختلف برای دستیابی به نیازهای خود، اصولی و منطقی عمل کند.
- بهبود روابط شغلی، فردی و عاطفی میان فرد مراجع و اطرافیان او: در جلسههای کوچینگ شخصی، بخشی از تمرکز بر بهبود روابط فرد با اعضای خانواده، همکاران و اطرافیان خواهد بود. این فرایند نه تنها باعث بهبود روابط فعلی مراجع میشود، بلکه او را برای ساخت روابطی قوی و مستحکم در آینده نیز آماده میسازد.
- برقراری تعادل میان بخشهای مختلف زندگی از جمله کار، تحصیل و خانواده: بسیاری از افراد به این دلیل به کوچ فردی مراجعه میکنند که نمیتوانند وظایف خود را اولویتبندی کرده و بین آنها تعادل ایجاد کنند. کوچینگ، به شما کمک خواهد کرد که در زندگی خود، تعادل برقرار کنید.
- افزایش سلامت روحی و روانی مراجع و تاثیر آن بر زندگی اشخاص: کوچینگ فردی، تاثیری عمیق بر بهبود تعادل زندگی، افزایش اعتماد به نفس، تقویت قدرت تصمیمگیری و ساخت روابط باکیفیت دارد. همه این موارد در نهایت موجب سلامت روحی فرد خواهند شد.
چرا باید از کوچینگ شخصی استفاده کنیم؟
فرقی نمیکند شاغل باشید یا محصل، کارمند باشید یا کارفرما، پیر باشید یا جوان، به هر حال، کوچینگ شخصی میتواند برای شما مفید باشد. هر کس در شرایط خاصی، حس میکند نیاز دارد به یک کوچ مراجعه کند؛ این احساس نیاز، عموما در شرایط زیر به وجود میآید:
- اگر حس میکنید نمیدانید هدف زندگی شما چیست و چگونه باید به آن دست یابید، از کوچینگ شخصی استفاده کنید.
- در صورتی که اهدافی دارید، اما نمیتوانید آنها را به درستی اولویتبندی کنید، بهتر است از خدمات کوچینگ فردی بهره ببرید.
- اگر ایدههای خاصی در ذهن دارید، اما اعتماد به نفس یا توانمندی لازم برای اجرایی کردن آن را در خود نمیبینید، کوچ شخصی میتواند به شما کمک کند.
- در صورتی که قصد دارید تغییر بزرگی در زندگی خود ایجاد کنید (مثل تغییر شغلی یا انتخاب رشته تحصیلی) حتما به یک کوچ فردی مراجعه کنید.
- چنانچه حس میکنید نمیتوانید با همکار، دوست یا شریک زندگی خود روابط عمیق و موثری ایجاد کنید، کوچینگ فردی برای شما مفید خواهد بود.
- در صورتی که میخواهید به موفقیت برسید اما انگیزه لازم برای عمل به وظایف خود را ندارید، کوچ شخصی به شما یاری میرساند.
چه افرادی به کوچینگ توسعه فردی نیازمندند؟
در یک پاسخ ساده، میتوان گفت که همه افراد در هر مقطعی از زندگی خود که باشند، حداقل یکبار به کوچینگ شخصی نیاز خواهند داشت. به طور کلی، افراد زیر حتما باید از یک کوچ فردی کمک بگیرند:
- کسانی که از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرند.
- افرادی که نمیتوانند برنامهریزی کنند.
- اشخاصی که میخواهند تغییری در زندگی خود ایجاد کنند.
- افرادی که در مسیر اهداف خود با مسئله یا مانعی مواجه شدهاند.
- کسانی که دوست دارند روابط خود با دیگران را بهبود دهند.
- اشخاصی که انگیزه کافی برای بهبود شرایط خود را ندارند.
- افرادی که نمیتوانند بین بخشهای مختلف زندگی تعادل برقرار کنند.
تا چه زمانی نیاز به کوچ فردی داریم؟
فرایند کوچینگ فردی، چیزی نیست که در یک بازه زمانی خاص شروع شود و پس از پایان آن، دیگر هیچ نیازی به مراجعه به کوچ نداشته باشید. انسانها تا زمانی که هدفی برای دنبال کردن دارند و میخواهند برای رسیدن به آن تلاش کنند، به کوچ نیاز خواهند داشت. جلسات کوچینگ، مثل یک زنجیره منظم و تکرار شونده هستند که میتوانند با هر هدف، مجددا آغاز شوند و تا دستیابی به آن هدف، امتداد پیدا کنند. همچنین برخی افراد ممکن است برای رسیدن به هدف خود نیاز به چند جلسه کوچینگ داشته باشند، در حالی که دیگران ممکن است برای یک دوره زمانی بیشتر نیاز داشته باشند.
نیاز به کوچینگ فردی و مدت زمان آن میتواند به عوامل زیر بستگی داشته باشد:
- میزان بزرگی هدف و چالشهایی که بر سر راه دستیابی به آن قرار دارد.
- تعهد فرد به فرایند کوچینگ و پایبندی او به اجرای توصیههای کوچ.
- میزان پیشرفت فرد و سرعت او در اقدام و دستیابی به اهداف تعیین شده.
- سطح اهمیت موضوع جلسه و میزان اضطرار برای دستیابی به هدف.
مهمترین نکته این است که کوچینگ فردی معمولاً به مدت معینی ادامه دارد و در طول این دوره، فرد به مرور زمان مهارتها و ابزارهایی برای مدیریت خود و دستیابی به اهدافش یاد میگیرد. در صورتی که در طول جلسات، اهداف و نیازهای جدیدی مطرح شوند، سلسله جلسات متفاوتی برای دستیابی به آنها تعیین خواهد شد.
سخن پایانی
کوچینگ فردی یا شخصی، فرایندی است که در آن یک مراجع در جلسات کوچینگ حاضر میشود تا با کمک کوچ، درباره نحوه دستیابی به اهداف خود تصمیمگیری کند. در این فرایند، رشد اعتماد به نفس، افزایش شناخت از خود، بهبود روابط و همچنین افزایش انگیزه مراجع مورد انتظار خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید