کوچینگ سلامت چیست و چطور در زندگی ما تأثیرگذار است؟
کوچینگ سلامت فرایندی است که افراد را به سوی بهبود عمیق و کامل از دیدگاه فیزیکی و روحی هدایت میکند. این فرآیند هدفمند به انسانها کمک میکند که به سبک زندگی سالم و متعادل دست پیدا کنند. وظیفه کوچ سلامت این است که به ارتقاء فعالیت بدنی، بهبود تغذیه و مدیریت استرس، کمک کند تا افراد بتوانند به بهترین نسخه خود برسند. هدف اصلی این فرایند، بهبود کیفیت زندگی انسانها و اصلاح سبک زندگی آنها در دنیای جدید است. با این مقاله همراه باشید تا با این مورد از انواع کوچینگ بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
Toggleکوچ سلامت کیست و چه کاری انجام می دهد؟
کوچینگ سلامت فرایندی علمی و تخصصی است که در آن از گفت و گو و چیدن استراتژیهای مختلف، در جهت تغییر رفتارهایی که به سلامتی مربوط هستند استفاده میشود. کوچهای سلامتی، در زمینه رفتارهای انسانی و انگیزههای مربوط به سلامتی تخصص دارند. این افراد به مراجعان خود کمک میکنند تا به اهداف سلامتی خود دست یابند و عادات سالم را در زندگی خود تثبیت کنند. البته اگر با کوچینگ آشنایی ندارید بهتر است ابتدا مقاله کوچینگ چیست را مطالعه فرمایید.
در جلسات کوچینگ سلامت، مربی و مراجع درباره مسائل بهداشتی حرف میزنند و با توجه به شرایط فرد، اهداف و راهبردهایی را برای دستیابی به آنها طراحی میکنند. مربیان سلامت ممکن است در زمینههای زیر فعالیت داشته باشند:
- مدیریت بیماریهای مزمن
- بهبود وضعیت تغذیه
- کاهش استرس
- کاهش یا افزایش وزن
- ترک سیگار و اعتیاد
- مقابله با اثرات پس از وضعیتهای آسیبزا مانند حمله قلبی یا تصادف
کوچ سلامت عموما با استفاده از رویکردهای مصاحبه انگیزشی و درمان شناختی-رفتاری، به مراجعان کمک میکنند موانع ذهنی خود را شناسایی کنند و برنامههای خود را برای ورزش یا خواب بهبود ببخشند. این رویکرد مشتری محور به مراجعان این امکان را میدهد که تصمیمهایی پایدار و تدریجی در مسیر سلامت خود بگیرند.
گاهی افراد در مسیر زندگی خود آنقدر درگیر کار و مشغلههای مختلف میشوند که فراموش میکنند باید به فکر تندرستی خود هم باشند. در این شرایط، کوچ سلامت میتواند با تخصص و تجربه خود به حفظ سلامتی بسیار کمک کند. این افراد کسانی هستند که با توجه به شرایط مراجع، به او کمک میکنند به یکی از اهداف زیر دست یابد:
- حفظ سلامت عمومی: گاهی افراد تنها میخواهند سلامت جسمی و روحی خود را در روند زندگی در حد متعادل نگه دارند. در این شرایط کوچ سلامت با تمرکز روی تغذیه بهتر و ورزش به فرد کمک خواهد کرد.
- مدیریت وضعیت بیماری: برخی افراد به دلیل داشتن بیماریهای خاص و مزمن، نمیتوانند روند زندگی عادی را به درستی پیش بگیرند. در این شرایط، کوچ سلامت به بهبود وضعیت روحی و کنترل شرایط بسیار کمک میکند.
- حفظ تناسب اندام: داشتن اندامی متناسب و به دور از چاقی و لاغری مفرط، یکی از اهداف سلامتی در زندگی اکثر انسانها است. کوچهای سلامت میتوانند به برنامهریزی درست برای دستیابی به این هدف کمک کنند.
- برنامه ورزش منظم: فرقی نمیکند ورزشکار حرفهای باشید یا نه، در هر صورت اگر هدف شما این است که سلامت جسمی خود را حفظ کنید، با کمک کوچ میتوانید یک برنامه منظم ورزشی به تناسب توانمندیهای خود تدوین کنید.
- ترک اعتیادهای مخرب: سلامت انسان با اعتیاد به سیگار، مواد مخدر، عادتهای نادرست یا حتی تکنولوژی میتواند بسیار به خطر بیفتد. کوچ سلامت به رفع این نوع اعتیادها کمک خواهد کرد.
- جلوگیری از مشکلات روحی: دنیای امروز به دلیل مشغلههای بسیار زیاد، فشار روحی و استرس زیادی به افراد وارد میکند. این مشکلات، عامل بسیاری از مشکلات سلامت جسمی و روحی هستند. کوچ، کمک میکند که فرد به این نوع فشارها غلبه کند و دچار عوارض حاد نشود.
- مقابله با مشکلات پس از سانحه: گاهی ممکن است پس از یک بیماری طولانی، تصادف یا موارد مشابه، سلامت فرد به طور ناگهانی به مخاطره بیفتد. در این وضعیت نیز کوچ سلامتی به کنترل شرایط و بهبود تدریجی وضعیت فرد کمک خواهد کرد.
ویژگیهای یک کوچ سلامت خوب چیست؟
استفاده از کوچینگ سلامت ممکن است در مواقعی که فرد نیاز به تغییرات در سبک زندگی و بهبود شرایط سلامت خود دارد، بسیار موثر واقع شود. البته در صورتی که کوچی که به آن مراجعه میکنید، دارای ویژگیهای زیر باشد:
- تخصص در زمینه سلامت: کوچ سلامت باید دانش و تخصص کافی در زمینههای فیزیولوژی، تغذیه، تمرینات، روانشناسی سلامت، و سایر علوم مرتبط داشته باشد.
- مهارتهای ارتباطی فوقالعاده: توانایی برقراری ارتباط موثر، گوش دادن فعال و تعامل با مراجعان با توجه به نیازها و اهدافشان، از ویژگیهای اساسی یک کوچ سلامت محسوب میشود.
- قدرت ایجاد انگیزه: کوچ باید بتواند انگیزه و اشتیاق مراجعان خود را افزایش دهد و آنها را به ادامه تلاش و تغییر در رفتارهای سلامتی تشویق کند.
- توانایی برنامهریزی موثر: توانایی تدوین برنامههای سلامت متناسب با نیازها و هدفهای فردی مراجعان، مهارت و تجربه یک کوچ سلامت را نشان میدهد.
- احترام به مراجعان: احترام و درک مراجعان به عنوان افرادی که شخصیتها و اهداف منحصر به فردی دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
- توانایی حل مسائل: برخورد با چالشها و مشکلات مختلف مرتبط با سلامت و ارائه راهکارهای علمی و موثر برای آنها نیازمند توانایی حل مسائل است. کوچ سلامت خوب باید این توانایی را داشته باشد.
- پایداری و پیگیری: کوچ باید بتواند مراجعان را در طول زمان پیگیری کند و آنها را در مسیر موفقیت و پیشرفت سلامتی هدایت کند.
- اخلاق حرفهای: پایبندی به اصول اخلاق حرفهای، حفظ حریم شخصی مراجعان و سوء استفاده نکردن از اعتماد مراجعان به عنوان یک مشاور سلامت از اهمیت بالایی برخوردار است.
- آگاهی به چالشها و تغییرات در زمینه سلامت: یک کوچ سلامت خوب باید با تحولات و پیشرفتهای علمی در زمینه سلامت همسو باشد و مدام خود را به روز کند.
اصول کوچینگ سلامت
هر یک از انواع کوچینگ برای اینکه بتوانند به اهداف خاص خود دست یابند و بیشترین کمک ممکن را به مراجعان خود داشته باشند، طبق اصول خاصی عمل میکنند. این اصول در کوچینگ سلامت شامل موارد زیر است:
- اولین اصل این است که مراجع باید بتواند اهداف و سبک زندگی مورد نظر خود را به درستی تعیین کند. برای این کار، لازم است فرد شناختی دقیق از خود و شرایطی که در حال حاضر دارد به دست آورد.
- یکی از مهمترین اصول کوچینگ سلامت، این است که فرد باید خود روی امور مربوط به سلامتش کنترل پیدا کند. در حقیقت، کوچ به هیچ عنوان نسخهای برای او تجویز نخواهد کرد.
- یکی از معضلات سلامتی، این است که فرد به خود و تواناییهایش باور ندارد. این موضوع باعث امتناع از ورزش یا رعایت رژیم غذایی درست میشود. از جمله اصول مهم کوچینگ سلامتی، رفع این موانع ذهنی است.
- کوچ باید در حین جلسات کوچینگ سلامت، اخلاق حرفهای را رعایت کند. بر این اساس، کوچ باید با مراجع همدل باشد، صادقانه به او کمک کند و رازهایش را حفظ نماید.
- جلسات کوچینگ سلامت کاملا بر مبنای خواستهها و توانمندیهای مراجع پیش خواهند رفت. بنابراین، خبری از اجبار یا فشار از سوی کوچ برای کارهای مختلف وجود ندارد.
- اصل بعدی در کوچینگ سلامت این است که کوچ به طور مداوم در جلسات مختلف، وضعیت مراجع را ارزیابی میکند. این کار باعث میشود اهداف بعدی روشنتر شوند و فرد محکمتر به سوی آنها قدم بردارد.
- مهمترین اصل کوچینگ سلامتی، انگیزه بخشی و تشویق است. کوچ به مراجع کمک میکند اهداف کوچکی برای خود تعیین کند و پس از دستیابی به هر هدف، او را تشویق میکند. این موضوع باعث خودباوری و رشد بیشتر خواهد شد.
کاربرد کوچینگ سلامت
کوچینگ سلامتی، برای هر کسی که بخواهد کیفیت عمومی زندگی خود را بالاتر ببرد و سلامتیاش را در سطح مطلوبی نگه دارد مفید است. کاربردها و اهداف کوچینگ سلامت، شامل موارد زیر است:
۱- پیشگیری از بیماری یا کمک به روند درمان و بهبودی
گاهی ممکن است برخی افراد به دلیل وراثت یا شرایط ژنتیکی، در معرض برخی بیماریهای مزمن مانند فشار خون، قند خون، کلسترول بالا، کمکاری یا پرکاری تیروئید و موارد مشابه قرار بگیرند. در این شرایط، کوچینگ سلامت میتواند با مدیریت برنامه زندگی به پیشگیری از این بیماریها کمک کند. همچنین در صورتی که کسی در حال درمان بیماریهای حاد است و یا در دوره نقاهت پس از بیماری قرار دارد، میتواند با کمک کوچ، شرایط عمومی روحی و جسمی خود را بهبود ببخشد.
۲- رعایت رژیم غذایی سالم و کنترل وزن
برخی افراد به دلیل بیماریهای خاص یا افزایش وزن مزمن، نیاز به تغذیه درست و اصولی دارند. البته دریافت رژیم غذایی متناسب با شرایط هر فرد، مربوط به متخصص تغذیه میشود. کوچینگ سلامت، در این فرایند نقش انگیزه بخشی و تداوم دارد؛ یعنی به فرد کمک میکند مسیر خود را ادامه دهد و رژیم مناسب را به طور پایدار به شکل سالم حفظ کند.
۳- ترک اعتیادهای مختلف از جمله سیگار، الکل و …
اعتیادهای دارویی، غذایی یا روانی باعث میشوند روند زندگی عادی فرد مختل شود. افراد با مراجعه به متخصص، میتوانند راههای جایگزینی برای این نوع اعتیادها بیابند و شرایط خود را بهبود ببخشند. کار کوچ در این زمینه این است که روی فرایند رشد مراجع نظارت داشته باشد و میزان تغییر او را ارزیابی کند. این موضوع منجر به ایجاد انگیزه بیشتر در فرد و در نتیجه، ترک سریعتر اعتیاد خواهد شد.
۴- کاهش استرس و بهبود سلامت روان
یکی از کاربردهای مهم کوچینگ سلامت این است که به بهبود سلامتی روحی و ذهنی افراد بسیار کمک میکند. در این فرایند، روی شناخت نقاط قوت و ضعف به صورت منطقی تمرکز میکنند و همین موضوع، باعث میشود فرد شناختی دقیق از تواناییهای خود داشته باشد و بتواند استرس خود را کاهش دهد.
۵- بهبود کیفیت خواب و استراحت بهتر
داشتن استراحت کافی و رعایت بهداشت خواب، موضوعی است که تاثیر عمیقی روی سلامتی افراد میگذارد. از جمله کاربردهای کوچینگ سلامت این است که به افراد کمک میکند با برنامهریزی و حفظ تعادل بین کار و زندگی شخصی، زمان استراحت خود را به حد مطلوب برسانند و سلامتی خود را حفظ کنند.
مزایای کوچینگ سلامت
بر اساس پژوهشها، استفاده از خدمات کوچینگ سلامت تاثیر عمیقی روی سلامتی افراد در طولانی مدت خواهد داشت. مزایای زیر، جزو ثابتشدهترین تاثیرات کوچینگ سلامت بر زندگی انسانها است:
۱- تاثیر مثبت بر تصمیمگیری قاطع در مسیر سلامت
نخستین مزیت کوچینگ سلامت این است که به بیماران و افراد تحت درمان کمک میکند روند درمانی خود را بهتر طی کند و تصمیمهای باثباتتری بگیرند. بر اساس گزارشهای پزشکی، افرادی که حین درمان خود از این نوع خدمات نیز بهره میبرند، حضوری فعالتر و بدون اضطرابتر در جلسات درمانی خود دارند.
از سویی، ممکن است فردی در روند زندگی خود دچار بیماری خاصی نشود، اما در تصمیمگیری برای شروع ورزش یا رژیم غذایی سالم، قاطع عمل نکند. کوچینگ سلامت به تصمیمگیری صحیح و اصولی در این مسیر هم بسیار کمک خواهد کرد.
۲- بهبود روند کنترل فشار خون
فشار خون از جمله بیماریهای مزمن است که نیاز به مراقبت دائمی دارد. از آنجایی که بیشتر افراد میانسال و سالمندان به این بیماری دچار میشوند، برای مصرف داروها و رعایت رژیم غذایی نیاز به یادآوری و کمک خواهند داشت. جلسات کوچینگ سلامت به این افراد کمک میکند نگرش بهتری درباره بیماری خود داشته باشند و بتوانند آن را به خوبی مدیریت کنند.
۳- حمایت از بیماران دیابتی در روند کنترل بیماری
بر اساس پژوهشها، بیماران دیابتی که علاوه بر پیگیری روند درمان خود از طریق پزشک، از یک کوچ سلامت هم کمک میگیرند، به تدریج تعادل سطح قند خون و نیاز به دوز کمتر انسولین را تجربه خواهند کرد. در جلسات کوچینک سلامت، فرد دید بهتری درباره بیماری خود به دست میآورد و میتواند برنامه ورزشی و تغذیه معقولتری داشته باشد.
۴- افزایش فعالیت بدنی با توجه به توانمندیهای فرد
ورزش و فعالیت بدنی یکی از فاکتورهای مهم سلامتی است؛ اما بسیاری از افراد پس از مدتی نمیتوانند روند ورزشی خود را به درستی پیش ببرند. کسانی که از کوچینگ سلامت استفاده میکنند، میتوانند دید درستتری از روحیات شخصی و توانایی بدنی خود به دست آورند و با توجه به آن، بهترین فعالیت بدنی را برای سلامتی خود انتخاب کنند. همین کار باعث میشود بتوانند سلامت عمومی خود را حفظ نمایند.
۵- تاثیر در روند رژیمدرمانی و حفظ تغذیه سالم
افرادی که در پی کاهش یا افزایش وزن هستند یا میخواهند تناسب اندام خود را در طول زمان حفظ کنند، باید رژیم غذایی اصولی و درستی را رعایت کنند. یکی از مزایای مهم کوچینگ سلامت این است که به تدریج و طی جلسات مختلف، به افراد کمک میکند رژیم غذایی خود را بهبود ببخشند و آن را در حد متعادل نگه دارند. با استفاده از این نوع جلسات، مشکلاتی همچون کاهش انگیزه یا بازگشت به وزن قبلی به وجود نخواهد آمد یا به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
ارتباط بین کوچینگ فردی و کوچینگ سلامت
کوچینگ فردی و کوچینگ سلامت ارتباطی تنگاتنگ دارند و هر دو به صورت همزمان و به تعامل با یکدیگر توجه میکنند. کوچینگ فردی به ارتقاء عملکرد شخصی، حرفهای و زندگی کلان فرد متمرکز است، در حالی که کوچینگ سلامت به تحقق و حفظ سلامت فیزیکی و روانی فرد میپردازد. کوچینگ فردی میتواند به عنوان یک ابزار قوی برای افراز در همه جوانب زندگی شخصی و حرفهای شناخته شود. با ارتقاء مهارتها، تعیین اهداف، مدیریت زمان و حل مسائل، فرد قادر است بهبودهای قابل توجهی در زندگی خود داشته باشد.
این بهبودها به طور مستقیم تأثیرگذار بر سلامت عمومی فرد نیز خواهد بود. در عین حال، کوچینگ سلامت به فرد کمک میکند تا بهبودهای در سطح سلامت خود را بیابد و به تصمیمات سالمتری در زندگی روزمره دست یابد. این شامل تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم، مدیریت استرس و خواب بهینه میشود. کوچینگ سلامت همچنین میتواند به ایجاد تغییرات در عادات زندگی منفی کمک کرده و فرد را به سمت یک سبک زندگی سالمتر هدایت نماید. بنابراین، ارتباط میان کوچینگ فردی و کوچینگ سلامت در اینجا به وضوح نشان میدهد که هر دو بهبود زندگی شخصی و افزایش کیفیت سلامت را ترویج میکنند و از هم پشتیبانی میکنند.
کوچینگ سلامت برای چه کسانی مناسب است؟
اگرچه کوچ سلامت میتواند برای تمامی افراد جامعه، چه بیمار و چه سالم مفید باشد، اما عموما افراد زیر به شرکت در جلسات کوچینگ سلامت نیاز ضروری دارند:
● کسانی که قصد دارند برای سلامتی خود برنامهریزی پایدار و طولانی مدت داشته باشند.
● افرادی که به طور منظم ورزش میکنند یا نیاز به فعالیت بدنی مداوم دارند.
● کسانی که به بیماریهای مزمن مانند فشارخون بالا، کلسترول، دیابت و موارد مشابه مبتلا هستند.
● افرادی که دچار اعتیاد به مواد مخدر یا عادتهای ناسالم هستند و میخواهند آن را کنار بگذارند.
● کسانی که فشار روحی و اضطراب شدیدی در زندگی تجربه میکنند و میخواهند با آن مقابله کنند.
● افرادی که میخواهند یک برنامه دقیق و شخصیسازی شده برای حفظ سلامت خود داشته باشند.
● کسانی که بین اطلاعات سلامت گوناگون سردرگم شدهاند و نیاز به راهنمایی یک فرد آگاه دارند.
● افرادی که برای تغییرات واقعی در زندگی خود آمادگی دارند و میخواهند برنامه اصولی داشته باشند.
چگونه کوچینگ سلامت ما را به موفقیت میرساند؟
حتما شما هم بارها و بارها شنیدهاید که عقل سالم، در بدن سالم است. تا زمانی که جسم یا روان ما درگیر بیماریهای مختلف باشد، نمیتوانیم تصمیمگیریهای درست و معقولی در روند زندگی داشته باشیم و در نتیجه، کسب موفقیت بسیار دشوار خواهد شد.
کوچینگ سلامت از راههای زیر به کسب موفقیت بیشتر کمک خواهد کرد:
۱- تقویت روحیه تصمیمگیری قاطع با توجه به روحیات شخصی
۲- افزایش قدرت برنامهریزی درست در شرایط مختلف
۳- بهبود نظم زندگی و تنظیم ساعت خواب و استراحت
۴- تنظیم رژیم غذایی و جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از تغذیه
۵- کمک به ورزش منظم و بهبود روحیات درونی برای فعالیتهای روزمره
۶- افزایش انگیزههای فردی برای انجام کارهای مختلف
نحوه برگزاری جلسات کوچینگ سلامت
از آنجایی که اهداف سلامتی برای هر فرد متفاوت است، نحوه برگزاری جلسات کوچینگ سلامت نیز تفاوتهایی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال در جلساتی که با هدف ترک اعتیاد برگزار میشوند، بیشتر روی انگیزه بخشی تمرکز میشود اما در جلساتی که هدف آنها کنترل بیماریهای مزمن است، بیشتر روی برنامهریزی تمرکز میکنند. عموم این جلسات، به شکل زیر برگزار میشوند:
۱- تعیین اهداف و اولویتبندی آنها
در اولین جلسات کوچینگ سلامت، باید مشخص شود که مراجع به دنبال دستیابی به چه نوع اهدافی است. ممکن است یک مراجع به دنبال چندین هدف باشد؛ مثلا کنترل فشار خون، کاهش وزن و ورزش به صورت روزانه جزو اهداف اصلی او باشند. در این صورت، مهمترین اهداف با توجه به شرایط فعلی تعیین میشوند. همچنین، این اهداف به بخشهای کوچکتر تقسیم میشوند تا دستیابی به آنها آسان شود.
۲- مشخص کردن بیماریها یا محدودیتهای مراجع
یکی از مراحل مهم در جلسات کوچینگ، تعیین توانمندیها و شرایط فعلی مراجع است. به عنوان مثال ممکن است فردی دوست داشته باشد روزانه یک ساعت ورزش کند، اما شرایط جسمی او در حال حاضر به صورتی باشد که این میزان ورزش او را تحت فشار شدید قرار دهد. بنابراین، برآورد شرایط مراجع بسیار اهمیت دارد.
۳- برنامهریزی و تعیین راهکارهای صحیح
پس از اینکه اهداف و البته توانمندیهای مراجع مشخص شدند، نوبت به برنامهریزی میرسد. در این بخش، کوچ فقط در نقش راهنماست و در نهایت، این مراجع است که برنامه را تایید یا رد میکند تا به راهکاری ایدهآل برای خود برسد. در حقیقت، مهمترین هدف این نوع کوچینگ این است که فرد آنقدر به خودشناسی برسد که پایدارترین و بهترین برنامه را برای خود داشته باشد.
۴- پیگیری و ارزیابی وضعیت مراجع
مرحله بعدی در کوچینگ سلامت این است که کوچ به طور منظم وضعیت پیشرفت مراجع را پیگیری کند. با این کار، در صورتی که مراجع در پیگیری برنامهها سهلانگاری کند یا توان اجرای آنها را نداشته باشد، میتوان با بازنگری، یک برنامه جدید و بهتر تدوین کرد.
۵- تنظیم اهداف جدید بر اساس پیشرفت
در مراحل نهایی یک دوره کوچینگ سلامت که عموما سه ماه تا یک سال طول میکشد، بر اساس میزان پیشرفت مراجع و اهدافی که به آنها دست یافته است، اهداف جدیدی تعریف خواهند شد. البته این کار ضرورتی ندارد و تنها در صورت تمایل مراجع و تشخیص تخصصی کوچ انجام خواهد شد.
فاکتورهای عملی کوچینگ سلامت
فاکتورهای عملی کوچینگ سلامت شامل مواردی هستند که در اجرای مؤثر و کارآمد جلسات کوچینگ سلامت تأثیرگذار هستند. این فاکتورها عبارتند از:
تعهد و همکاری فرد
تعهد فرد به تغییر و بهبود وضعیت سلامت بسیار اهمیت دارد. تا زمانی که کسی خودش قصد تغییر نداشته باشد، نمیتوان او را به کاری مجبور کرد. به همین دلیل، همکاری فعال فرد با کوچینگ و تعهد به اجرای راهکارها و برنامههای تعیین شده نقش مهمی در موفقیت دارد.
تعیین اهداف مشخص و قابل اندازهگیری
اهداف باید مشخص، قابل اندازهگیری و قابل تحقق باشند. این اهداف میتوانند انگیزه افراد را بالا ببرند و برای پیشرفت به عنوان نقطه مرجع عمل کنند. به همین دلیل در تعیین هدف حتما باید توانایی فرد در نظر گرفته شود.
برنامهریزی موثر
برنامهریزی دقیق برای اجرای تغییرات در عادات غذایی، فعالیت بدنی، مدیریت استرس و سایر جنبههای سلامت بسیار حیاتی است. در این بخش نیز برنامهها باید به نوعی تعیین شود که قابلیت اجرا داشته باشند. در غیر این صورت، ممکن است فرد به دلیل ناتوانی در دستیابی به اهداف دچار ناامیدی شود.
پشتیبانی و انگیزه
حمایت مداوم از سوی کوچینگ باعث ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس افراد میشود. این موضوع شاید بسیار ساده به نظر برسد، اما اگر به شکل درست اجرا شود، نقش بسیار مهمی در پیشرفت دارد. انگیزه بخشی باید طبق دستاوردها باشد تا بیشتر نتیجه بدهد.
پیگیری منظم و بازخورد مداوم
پیگیری مستمر از پیشرفت فرد و ارائه بازخورد مداوم در جلسات، امکان بهبود و بهینهسازی برنامه را فراهم میکند. این پروسه به فرد اطمینان میدهد که تلاشهایش درست جلو میرود و در صورت نیاز، میتواند خیلی سریع مسیر خود را تغییر دهد.
فرایند تطبیق
افراد باید قادر باشند خود را با تغییرات و نوساناتی که در مسیر سلامتی رخ میدهد، تطبیق دهند. کوچینگ به ایجاد استراتژیها و راهکارهای تطبیقی کمک میکند. به عنوان مثال اگر یک ورزشکار حرفهای ناگهان دچار دیابت شود، کوچ برای مدیریت شرایط به او کمک خواهد کرد.
صداقت و شفافیت دو طرف
در جلسات کوچینگ سلامتی، هر دو طرف باید کاملا صادق و روراست باشند. مراجع، باید به طور دقیق درباره شرایط و تواناییهای خود توضیح دهد و کوچ، بدون اغراق و یا امید واهی، به او واقعیتها را گوشزد کند. مثلا اگر یک فرد ۱۰۰ کیلوگرم وزن دارد، نباید به او امید داد که در یک ماه به ۶۰ کیلو خواهد رسید! تنها در این صورت است که میتوان به نتیجهبخشی جلسهها امید داشت.
چهار مدل و نظریه کوچینگ سلامت
کوچهای سلامت برای راهنمایی افراد، از مدلها و نظریات مختلفی استفاده میکنند. از جمله مشهورترین مدلها برای این کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصاحبه انگیزشی (MI)
این روش که توسط ویلیام آر. میلر و استفان رولنیک توسعه داده شده است، یک رویکرد مشاوره مراجع محور است که مشکل دوگانگی در تغییرات را بررسی و برطرف می کند. این روش، روی همکاری، برانگیختن انگیزههای مراجع، بررسی دوسوگرایی و حمایت از اعتماد به نفس افراد تاکید دارد. مربیان سلامت با استفاده از تکنیکهای MI میتوانند به مراجعان کمک کنند آمادگی خود را برای تغییر کشف کنند، دوسوگرایی را حل کنند و اهدافی را که با انگیزههای درونی آنها همسو هستند تعیین کنند.
نظریه خودمختاری (SDT)
این نظریه توسط Edward L. Deci و Richard M. Ryan توسعه یافته است و بر اهمیت انگیزه درونی در تغییر رفتار تمرکز دارد. در این مدل، خودمختاری، شایستگی و ارتباط برای پرورش انگیزه درونی بسیار مهم هستند. کوچ ها می توانند به مراجعان در شناسایی انگیزههای شخصی، تعیین اهداف مستقل و تقویت حس شایستگی آنها کمک کنند. در کل، این نظریه به تغییرات پایدار و طولانی مدت میپردازد و تغییر سریع را تمیپذیرد.
مدل فرانظری (TTM)
این نظریه نیز توسط جیمز O. Prochaska و Carlo C. DiClemente، TTM توسعه یافته است و بر مراحل تغییر رفتار تمرکز دارد. این مدل شش مرحله تغییر را مشخص می کند: پیش تفکر، تفکر، آماده سازی، اقدام، نگهداری و خاتمه. مربیان سلامت می توانند رویکرد خود را بر اساس مرحله تغییر فعلی مشتری تنظیم کنند و به آنها کمک کنند تا در مراحل مختلف، به سمت تغییر رفتار پایدار حرکت کنند.
نظریه شناختی اجتماعی(SCT)
این نظریه، توسط آلبرت باندورا توسعه یافته است. بر اساس این مدل، وقتی افراد (یعنی مراجعان) شخص دیگری را مدل سازی میکنند و شاهد عواقب خوب یا بد کارهای آنها هستند، از تجربیات او برای هدایت رفتارهای خود و بهبود وضعیت استفاده میکنند. گاهی اوقات حتی آنها را وادار به ایجاد تغییری می کند که قبلا برای آن تلاش کردهاند اما به نتیجهای نرسیدهاند. کوچ سلامت، میتواند با مدلسازیهای مختلف، رهبر این نوع تغییرات باشد.
سخن پایانی
در مقاله حاضر در مورد کوچینگ سلامت و اهمیت ارتقاء سلامت روحی و جسمی به وسیله آن صحبت کردیم. نتایج نشان میدهند که این رویکرد به مراجعان کمک میکند تا اهداف مسیر سلامتی خود را به درستی شناسایی کرده و تغییرات مثبتی در عادات زندگی خود ایجاد کنند. کوچینگ سلامت نه تنها به کنترل بیماریهای مزمن و مدیریت وزن کمک میکند، بلکه در مواردی مانند مدیریت استرس و بهبود کیفیت خواب نیز نقش مؤثری دارد.
دیدگاهتان را بنویسید