کوچینگ خانواده چیست و چه مزایایی دارد؟
خانواده، میتواند فضای امن هر انسانی باشد؛ به شرطی که از آن مراقبت کنید و به فکر بهبود و رشد آن باشید. توجه به روابط خانوادگی و تلاش برای بهتر شدن آن، میتواند باعث بهبود تربیت فرزندان خانواده، افزایش اعتماد، ایجاد فضای امن و در نهایت، رشد کیفیت زندگی خانوادگی شود. در صورتی که به خانواده خود اهمیت میدهید، کوچینگ خانواده میتواند برایتان بسیار مفید باشد. با این مقاله همراه باشید تا با این دسته از انواع کوچینگ بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
Toggleکوچینگ خانواده چیست؟
خانواده، به مجموعهای از افراد گفته میشود که به دلیل نسبتهای خونی یا سببی با یکدیگر زندگی میکنند. مسائلی همچون اختلاف عقاید، تفاوت نسلها، مشکلات اقتصادی، دلخوریها و مواردی از این قبیل، در اغلب خانوادهها وجود دارند و نباید موجب گسسته شدن روابط عمیق عاطفی شوند. گاهی اعضای خانواده نمیتوانند در مدیریت تعارضها درست عمل کنند و این موضوع ممکن است باعث ایجاد شکافهای تدریجی بین اعضای خانواده شود.
کوچینگ خانواده فرایندی است که در آن، تمام اعضای خانواده یا تعدادی از آنها به یک متخصص مراجعه میکنند تا اهداف و خواستههای فردی و جمعی خود را روشن کنند و با کمک یکدیگر به سوی آنها قدم بردارند.
کوچینگ خانواده میتواند زیرمجموعهای مهم از لایف کوچینگ باشد و حوزههای آن بسیار گسترده هستند. مواردی همچون تربیت فرزندان، کمک به کودکان و نوجوانان، حفظ پویایی خانواده، کمک به خانوادههای تکوالدی، دستیابی به اهداف اقتصادی خانوادگی و هر موضوع دیگری که در فضای خانواده مطرح شود، میتواند به کوچینگ خانواده مربوط باشد.
خانواده مانند یک سازمان کوچک و البته بسیار منحصر به فرد عمل میکند. افرادی میتوانند روابط موفقی در این حوزه داشته باشند که به طور منظم برای بهبود روابط و تقویت توانمندیها تلاش کنند. در همین راستا، لازم است گاهی افراد از کوچینگ فردی و گاه از کوچینگ خانواده کمک بگیرند تا بتوانند مدیریت قویتری روی این سازمان کوچک و مهم داشته باشند.
تفاوت کوچینگ خانواده و مشاوره چیست؟
برخی تصور میکنند مراجعه به کوچ خانواده، درست مانند شرکت در جلسات مشاوره خانواده است و در آن، فرایند رواندرمانی یا حتی تجویز دارو انجام میشود. این دو فرایند، با اینکه به یکدیگر شباهت دارند و هر دو برای افزایش کیفیت روابط خانوادگی تلاش میکنند، اما به هیچعنوان برابر و یکسان نیستند. برای اینکه متوجه شوید که تفاوت بین کوچینگ خانواده و درمان چیست، به موارد زیر توجه کنید:
- نقطه شروع: در کوچینگ خانواده، تمرکز اصلی بر وضعیت فعلی است و عموما به ندرت درباره گذشته خانواده و اتفاقاتی که بین اعضا رخ داده است صحبت میشود. کوچ، وظیفه دارد وضعیت فعلی را بهبود ببخشد و کاری با تروماهای گذشته ندارد.
- قضاوت شرایط: در جلسات کوچینگ، حرفی از خوب یا بد بودن وضعیت فعلی نمیزنند و فقط برای دستیابی به اهداف برنامهریزی میشود. در حالی که در فرایند مشاوره و رواندرمانی، عموما مشاور با مداخلات خود، به مراجعان اعلام میکند وضعیتی که در آن قرار دارند نرمال است یا نه.
- برنامه آینده: مشاوره عموما کاری با اهداف بلند مدت خانوادگی یا برنامهریزیهای کلان ندارد. کار مشاور و درمانگر، این است که وضعیت فعلی را بهبود ببخشد و سوءتفاهمهای موجود بین اعضا را رفع کند. در عوض، کوچ به روشنسازی اهداف آینده، شناخت توانمندیها و برنامهریزی برای دستیابی به آنها کمک خواهد کرد.
- مداخله روانشناختی: اگرچه کوچهای خانواده با امور روانشناسی و مشاوره آشنایی دارند، اما وظیفهای در قبال مداخلات روانشناختی ندارند و در صورت لزوم، مراجع را به یک مشاور یا روانشناس معرفی میکنند. در حالی که درمانگر، همانطور که از نام او پیداست، ممکن است از روشهای مشاوره درمانی یا حتی درمان با دارو استفاده کند.
کوچهای خانواده در چه مواردی کمک میکنند؟
کوچینگ خانواده برای هر خانوادهای که اهداف خاصی را دنبال میکنند و میخواهند تعاملات درونی خود را بهبود ببخشند، مفید است. کوچهای خانواده با روشنسازی اهداف و توانمندیها، به پیشرفت خانوادهها کمک میکنند. این متخصصان، در موارد زیر میتوانند مفید و موثر واقع شوند:
- چالشهای مربوط به ازدواج (آشنایی و ازدواج زوجها، ازدواج مجدد و ازدواج فرزندان)
- مسائل مربوط به والدین (وظایف و مسئولیتها، تربیت فرزندان و اهداف اقتصادی)
- چالشهای والدین برای مراحل مختلف مانند اضطراب جدایی، افسردگی یا نظم و انضباط
- مشکلات مربوط به دوره نوجوانی فرزندان و نحوه برخورد والدین با آنها
- مدیریت هیجانات و احساسات منفی مانند خشم یا استرس
- معضلات مربوط به وابستگی یا توجه بیش از حد والدین به فرزندان و مسئله استقلال
- توسعه مهارتهای ارتباطی بین اعضای خانواده
- مسائل مربوط به کار یا تحصیل اعضای خانواده و مدیریت زمان بین کار و زندگی شخصی
هر موضوع دیگری که روی اهداف خانوادگی و دستیابی به آنها اثرگذار باشد میتواند در جلسات کوچینگ مطرح شود. این موضوع به موقعیت فعلی خانواده و اهدافی که به دنبال آن است بستگی دارد.
مزایای کوچینگ خانواده چیست؟
خانواده، فضای امن تک تک ماست؛ اگر این فضا سرشار از آشوب و چالش باشد، اعضا از آن فراری میشوند و دیگر جایی برای رهایی از استرس و فشارهای بیرون خانه وجود نخواهد داشت. مهمترین مزیت کوچینگ خانواده این است که به افزایش کیفیت روابط خانوادگی کمک میکند. همچنین خانوادههایی که در جلسات کوچینگ شرکت میکنند، میتوانند از مزایای زیر بهرهمند شوند:
- توانمندسازی همه اعضای خانواده برای دستیابی به اهداف فردی یا خانوادگی
- بهبود ارتباطات بین تک تک اعضای خانواده اعم از والدین و فرزندان
- افزایش احترام متقابل به احساسات، اهداف و نیازهای یکدیگر در خانواده
- افزایش اعتماد به نفس در والدین و فرزندان برای مدیریت شرایط
- افزایش تعادل بین کار، تحصیل و زندگی خانوادگی و افزایش کیفیت همراهی اعضا
- بهبود توانایی در تصمیمگیری به صورت فردی یا گروهی
- بهبود مدیریت زمان در جهت رسیدگی به وظایف درون و بیرون خانواده
- تقویت مشارکت فعال در امور خانوادگی و تقسیم کار در فضای خانه
- افزایش کیفیت زندگی روزمره و افزودن تنوع به آن
- حل تعارضهای میان اعضای خانواده و تلاش برای ایجاد درک متقابل
- کمک به والدین برای ایجاد ارتباط بهتر با فرزندان و استفاده از شیوههای تربیتی صحیح
اهمیت کوچینگ والدین در فرزندپروری
همانطور که در بخشهای قبل نیز اشاره کردیم، یکی از مهمترین مزایای کوچینگ خانواده این است که به والدین کمک میکند وظایف مربوط به فرزندپروری و تربیت را بهتر انجام دهند. بر اساس پژوهشها و آمارهایی که flcassociation
در مقالهای با موضوع «کوچینگ خانواده چیست؟» منتشر کرده است، کوچینگ خانواده میتواند تاثیرات زیادی روی پرورش و تربیت فرزندان داشته باشد.
بر اساس این آمارها، پیش از شرکت در جلسات کوچینگ، تنها ۲۸ درصد والدین مدعی بودند که میتوانند روی فرزندان خود تاثیرهای رفتاری صحیح داشته باشند در حالی که این آمار پس از شرکت در جلسات به ۸۴ درصد رسید.
۴۷ درصد والدین پیش از کمک کوچ خانواده، در صورت نافرمانی فرزندان میتوانستند احساسات خود را کنترل کنند؛ این آمار پس از شرکت در جلسات به ۷۷ درصد رسید. همچنین پیش از جلسات، ۳۹ درصد والدین معتقد بودند از رفتار فرزند خود عصبانی نمیشوند اما پس از جلسات، ۷۴ درصد این احساس را داشتند.
والدین پیش از جلسات کوچینگ، تنها ۳۴ درصد معتقد بودند که والدین اثرگذاری هستند اما این آمار پس از مداخله یک کوچ خانواده به ۸۴ درصد افزایش یافت.
حدود ۴۷ درصد والدین پیش از شرکت در جلسات کوچینگ احساس میکردند که حمایت موردنیاز خود را از سوی شریک زندگی یا فرزندان دریافت میکنند؛ این آمار پس از شرکت در جلسات به حدود ۸۴ درصد رسید.
پیش از شرکت در جلسات کوچینگ والدین در ۳۵ درصد مواقع حس میکردند همه چیز بین آنها و فرزندانشان به خوبی پیش میرود و حدود ۴۳ درصد مواقع در کنار یکدیگر احساس آرامش درونی را تجربه میکردند. این در حالی است که پس از کمک کوچ خانواده، احساس رضایت از روند روابط به ۷۵ درصد و احساس آرامش در کنار یکدیگر به ۷۶ درصد رسیده بود.
بنابراین میتوان گفت والدین با شرکت در جلسات کوچینگ خانواده یا به معنای دقیقتر، «کوچینگ والدین» میتوانند رضایت بهتری از والدگری خود داشته باشند، فرزندان خود را به شیوهای صحیحتر تربیت کنند و تاثیرات عمیقتری روی آنها داشته باشند.
کوچینگ خانواده چگونه کار میکند؟
در فرایند کوچینگ خانواده، تمام یا بخشی از اعضا حضور دارند. کوچ، به عنوان فردی متخصص با این افراد وارد بحث میشود تا به درکی از شرایط موجود برسد و سپس، با تعیین اهداف، به اعضا کمک میکند برنامهریزی دقیق و منطقی داشته باشند. فرایند کوچینگ خانواده به شکل زیر است:
تحلیل وضعیت فعلی
در نخستین جلسات، کوچ وضعیت کنونی خانواده را بررسی میکند. در این روند، کوچ کاری با گذشته روابط خانوادگی یا آنچه پیشتر اتفاق افتاده است ندارد، بلکه روی وضعیت موجود تمرکز میکند.
تعیین اهداف
با همکاری اعضای خانواده، اهداف کلان و فردی مشخص میشوند. این اهداف میتوانند در زمینههای مختلفی مانند ارتباطات، تعاملات، تربیت فرزندان، تحصیلات، کار و مدیریت زمان باشند.
طراحی برنامه عملی
کوچ خانواده به همراه اعضای خانواده برنامه عملی تدوین میکند. این برنامه شامل فعالیتها، تغییرات، تقسیم وظایف و تمرینهایی است که به دستیابی به اهداف کمک میکند. کوچ به هیچ عنوان برنامه از پیش تعیین شده ارائه نمیدهد و از اعضا برای این کار کمک میگیرد.
ارائه مهارتها و استراتژیها
کوچ خانواده مهارتها و استراتژیهای مختلفی را در اعضای خانواده تقویت میکند. این مهارتها ممکن است شامل مدیریت تعارضات، ارتباط موثر، حل مسائل و مهارتهای والدینی باشند. در صورتی که اعضا در برخی مهارتها ایراد اساسی داشته باشند، ممکن است به مشاور نیز معرفی شوند.
پیگیری و ارزیابی
کوچ به مرور زمان پیشرفت اعضا را پیگیری و برنامه را بازبینی میکند. این ارزیابیها باعث میشود همیشه بهترین و واقعبینانهترین برنامه با توجه به توانایی اعضا تدوین شود.
پشتیبانی روحی و انگیزشی
کوچ خانواده در طول فرآیند، به عنوان یک منبع پشتیبانی و انگیزش برای اعضای خانواده عمل میکند. این موضوع شامل تشویق و تحسین اقدامات مثبت و کمک به افزایش اعتماد به نفس اعضا است.
کوچینگ خانواده چقدر طول میکشد؟
جلسات کوچینگ خانواده عموما بر اساس اهداف و نیازهای خانوادگی تدوین میشوند. برخی کوچها، در یک جلسه به صورت رایگان برنامه خود را ارائه میدهند و مدت شرکت در جلسات را به خانواده اعلام میکنند. ممکن است برخی اهداف نیاز به یک ماه کوچینگ و برخی دیگر، نیاز به ۳ ماه یا بیشتر داشته باشند. به طور کلی، جلسات کوچینگ خانواده بیشتر از یک سال طول نمیکشد و پس از این مدت، در صورتی جلسات مجدد تدوین خواهد شد که اهداف و نیازهای جدیدی در فضای خانواده مطرح شود.
عموما جلسات کوچینگ خانواده، روی حوزههای خاص متمرکز هستند و در صورت تغییر حوزه، باید مجددا درباره مدت و تعداد جلسات تصمیمگیری شود. به عنوان مثال، ممکن است برای بهبود مهارتهای فرزندپروری حدود ۳ ماه زمان در نظر بگیرند. حال اگر در این میان، یکی از فرزندان بخواهد به دانشگاه برود و والدین دچار اضطراب جدایی شوند، باید برای این مورد جلسات جداگانهای تدوین شود. بنابراین، اینکه جلسات کوچینگ خانواده چقدر زمان میبرد، بستگی به نیازها و اهداف هر مورد دارد.
چگونه میتوانیم کوچ خانواده شویم؟
در صورتی که قصد دارید وارد حوزه کوچینگ خانواده شوید و به عنوان متخصص، از این شغل کسب درآمد داشته باشید، بهتر است ابتدا به طور دقیق بررسی کنید که کوچینگ چیست و چه کاربردهایی دارد. پس از آشنایی اجمالی با کوچینگ و انواع آن، در صورتی که هنوز هم مشتاق به فعالیت حرفهای در این حوزه بودید، میتوانید طبق روند زیر عمل کنید:
آموزش و مطالعه
اولین گام برای تبدیل شدن به کوچ خانواده، آشنایی با اصول و تکنیکهای کوچینگ است. مطالعه کتب، مقالات، حضور در دورهها و وبینارها میتواند به شما کمک کند تا اصول کوچینگ را به طور کامل درک کنید.
آموزش حرفهای
حضور در دورهها و کلاسهای آموزشی کوچینگ خانواده میتواند شما را با مفاهیم و تکنیکهای این حرفه آشنا کند. در دورههای حضوری یا آنلاین، مهارتها و ابزارهای لازم را فراخواهید گرفت.
تجربه عملی
برای توسعه مهارات کوچینگ خانواده، تجربه عملی و فراگیری تجارب مستقیم میتواند موثر باشد. این موضوع شامل ارائه مشاوره به دیگران، مشارکت در گروههای حل مسائل خانوادگی، یا ارائه و مشارکت در جلسات کوچینگ خانواده میشود. عموم دورههای آموزش کوچینگ، مدتی را به کارآموزی اختصاص میدهند که میتواند روی تقویت مهارتها موثر باشد.
گسترش شبکه حرفهای
برقراری ارتباط با کوچهای خانواده حرفهای و شبکهسازی در این زمینه میتواند به شما کمک کند تا از تجربیات و دانش دیگران بهرهمند شوید. شرکت در کنفرانسها، گردهماییها و فعالیتهای حرفهای مشابه نیز مفید است. برای این کار میتوانید از شبکههای اجتماعی کاری مانند لینکدین کمک بگیرید.
توسعه مهارتهای بینش و ارتباطی
کوچینگ خانواده از نظر میزان توجه به کیفیت روابط، بسیار به کوچینگ رابطه نزدیک است. به همین دلیل، کوچهایی که در این حوزه کار میکنند، نیازمند مهارتهای بینش و ارتباطی قوی هستند. توسعه مهارتهای گوش دادن فعّال، توانایی طرح پرسشهای موجه و تسلط بر تکنیکهای مشاوره و راهنمایی افراد در مواجهه با چالشها و مسائل خانوادگی، به شما کمک میکند.
به روز رسانی به طور منظم
تکنیکهای کوچینگ خانواده ممکن است با تغییرات در جوامع و فرهنگها تغییر کند. همچنین بحث خانوادهها آنقدر گسترده و متنوع است که با یکبار آموزش نمیتوان ادعای تسلط کامل داشت. بنابراین، مهم است که همیشه به روز باشید و پایداری در زمینه اطلاعات و مهارتهای خود را حفظ کنید.
چرا به کوچ خانواده نیاز داریم؟
تشکیل خانواده و متولد شدن فرزندان، تنها بخشی از مسیر زندگی خانوادگی است. حفظ پایداری در روابط و بهبود کیفیت زندگی، نیاز به مراقبت و توجه دائمی دارد. کوچ خانواده به شما کمک خواهد کرد که به طور منظم، برای اهداف فردی و گروهی خود در فضای خانواده برنامهریزی کنید و حمایت عمیقتری از یکدیگر داشته باشید. هر خانوادهای ممکن است به دلایل زیر به کوچ خانواده نیاز داشته باشد:
تعیین اهداف خانوادگی
کوچینگ خانواده به خانوادهها کمک میکند تا اهداف کلان و فردی خود را مشخص کنند و برای آنها برنامهریزی داشته باشند. این کار کمک میکند که اعضای خانواده به صورت هدفمند و با انگیزه به سمت اهدافشان حرکت کنند.
بهبود ارتباطات
کوچینگ خانواده میتواند به بهبود و تقویت ارتباطات بین اعضای خانواده کمک کند. با آموزش مهارتهای ارتباطی و حل تعارض، خانواده میتواند بازدهی و کیفیت ارتباطاتی خود را افزایش دهد. این روابط شامل رابطه والدین با یکدیگر، والدین و فرزندان و فرزندان با یکدیگر میشود.
مدیریت تعارضات
تعارضات در خانواده جزء طبیعی زندگی هستند، اما نحوه مدیریت آنها میتواند تأثیر بزرگی بر آرامش خانواده داشته باشد. کوچینگ خانواده میتواند به اعضا کمک کند تا این نوع جالشها را به صورت سازنده حل کنند و درک بهتری از نیازها و احساسات یکدیگر به دست آورند.
توسعه مهارتهای والدینی
والدین برای تربیت فرزندان خود نیاز به مهارتهای خاصی دارند. کوچینگ خانواده میتواند به والدین در یادگیری مهارتهای مؤثر برای تربیت فرزندان و حل مسائل مربوط به آن کمک کند. این موضوع به خصوص برای کسانی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند یا قصد آن را دارند اهمیت دارد.
مدیریت استرس و فشارهای خانوادگی
خانوادهها در مواجهه با استرسها و فشارهای زیادی هستند، از جمله مسائل مالی، کاری، تربیت فرزندان، اختلاف عقاید، رخدادهای ناگهانی و… . کوچینگ خانواده میتواند به اعضا کمک کند تا استرسها را مدیریت کنند و راهکارهایی موثر برای مقابله با چالشها بیابند.
مخاطبین کوچینگ خانواده چه کسانی هستند؟
همانطور که از نام این دسته از انواع کوچینگ مشخص است، مخاطب آن خانوادهها هستند. خانواده، میتواند شامل زوجین، فرزندان و حتی سالمندانی باشد که با آنان زندگی میکنند. با این حال، اگر هنوز برایتان سوال است که چه زمانی به کوچینگ خانواده نیاز دارید، بهتر است بدانید که مهمترین مخاطبان کوچینگ خانواده موارد زیر هستند:
- زوجهایی که قصد ازدواج دارند یا به تازگی ازدواج کردهاند.
- والدین، کسانی که صاحب فرزند هستند یا میخواهند فرزند داشته باشند.
- نوجوانان و کودکان که به عنوان فرزند عضو خانواده هستند.
- خانوادههایی که به دلایل مختلف از سالمندان مراقبت میکنند.
- زوجهایی که در شرف جدایی هستند.
- خانوادههای تک والدی که در آن پدر یا مادر به تنهایی مسئولیت اداره امور را بر عهده دارد.
- خانوادههایی که اهداف خاص یا قصد ایجاد تغییر در روند زندگی را دارند؛ مانند مهاجرت، ازدواج فرزندان، استقلال اعضای خانواده و … .
- خانوادههایی که با چالشهای ارتباطی، تربیتی یا چالشهای خاص همچون اعتیاد اعضا مواجه شدهاند.
- والدینی که به دلیل شکاف نسلها توانایی ارتباط موثر با فرزند خود را ندارند.
در کل، هر خانواده و افراد درون آن به توجه به شرایط و چالشهای خود میتوانند از خدمات کوچینگ خانواده بهرهمند شوند و شاهد بهبود وضعیت و رشد شخصی و خانوادگی باشند.
اهداف کوچینگ خانواده چیست؟
هر خانوادهای، به دلایل خاصی ممکن است دچار چالش شود و نیاز به حضور یک کوچ را احساس کند. اهداف خانوادهها و نیازهایی که دارند، میتواند روی این مسئله اثرگذار باشد. عموما هدف کوچینگ خانواده نیز پیرو همین اهداف و نیازهاست. به این معنا که در نهایت، این نیازها و دغدغههای خانواده است که هدف کوچینگ را مشخص میکند. از جمله مهمترین اهداف این نوع کوچینگ، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تقویت روابط بین اعضای خانواده
یکی از مهمترین هدفهای کوچینگ خانواده این است که به اعضا کمک کند روابطی سالم و موثر با یکدیگر برقرار کنند. به عنوان مثال، به بهبود روابط زن و شوهر با یکدیگر، والدین با فرزندان و همچنین فرزندان با یکدیگر کمک خواهد کرد. این هدف، با تمرکز روی احترام متقابل و توجه به حریم هر شخص در خانواده میسر میشود.
تعیین و اولویتبندی اهداف
هر خانوادهای ممکن است دارای یک سری اهداف کلی و جمعی باشد. از سویی، تکتک اعضای خانواده نیز برای خود دارای اهداف خاصی هستند. در جلسات کوچینگ، با طرح پرسشهای خاص، این اهداف مشخص میشوند و سپس، طبق تواناییها و پتانسیلهای درونی خانواده، برای دستیابی به آنها برنامهریزی خواهد شد. هدف کوچینگ خانواده این است که اعضا در کنار احترام به اهداف کلی خانواده و تلاش برای آنها، به اهداف شخصی خود نیز برسند و از سویی، به هدفهای فردی سایر اعضا احترام بگذارند.
یادگیری مدیریت زمان و تعادل
گاهی روابط خانوادگی به دلیل مشغله کاری یا تحصیلی بیش از حد اعضا، دچار سستی میشوند. یکی از هدفهای مهم کوچینگ این است که طی جلسات، به اعضای خانواده بیاموزد چگونه زمان خود را مدیریت کنند و در عین رسیدگی به امور شغلی و تحصیلی، بتوانند تعامل موثر و روابط عاطفی عمیقتری با اعضای خانواده خود داشته باشند.
آمادهسازی خانواده برای تغییرات
یکی از هدفهای مهم کوچینگ خانواده این است که افراد را برای پذیرش تغییرات خاص در فضای خانواده آماده کند. به عنوان مثال، ممکن است خانوادهای قصد مهاجرت داشته باشند یا یکی از اعضا، قرار باشد مدتی از فضای خانه دور شود. در چنین شرایطی، حضور یک کوچ و ارائه راهکارهای تخصصی، میتواند کمککننده باشد.
بهبود توانایی مدیریت احساسات
خانواده، سازمانی است که در آن روابط عاطفی عمیقی در جریان است و این موضوع، ممکن است کمی شرایط را دشوار و پیچیده کند. یکی از اهداف کوچینگ خانواده این است که به اعضا بیاموزد چگونه به احساسات خود مسلط باشند و از آنها، برای تحکیم روابط خانوادگی استفاده کنند. مدیریت احساساتی همچون خشم، نگرانی، اضطراب و حتی دلسوزی، میتواند نقش مهمی در کیفیت زندگی خانوادگی ایفا کند.
مراجعان کوچینگ خانواده معمولا با چه مشکلاتی مواجه هستند؟
اصولا باید پیش از بروز مشکل و برای پیشگیری از چالشهای خانوادگی به کوچ خانواده مراجعه کرد؛ با این حال اغلب ما تا زمانی که دچار سردرگمی و مسائل خاص نشویم، به دنبال راهحل نخواهیم رفت. کسانی که به کوچ خانواده مراجعه میکنند، عموما با یکی از مشکلات زیر روبهرو هستند:
- مشکلات مالی و اقتصادی: این مورد به معنی ضعف اقتصادی و فقر نیست؛ بلکه به معنی این است که برخی خانوادهها، نمیتوانند در مدیریت منابع مالی و تقسیم وظایف در این حوزه به درستی عمل کنند. به همین دلیل از کوچ کمک میگیرند.
- مشکلات روابط و تعامل پایدار: برخی خانوادهها به دلیل خلل در روابط زن و شوهر، دچار مشکل میشوند. برخی دیگر نیز به دلیل اختلاف نسلها، نمیتوانند با فرزندان خود به درستی ارتباط برقرار کنند. در این شرایط، کوچ خانواده میتواند کمککننده باشد.
- جدایی اعضای خانواده: این مشکل میتواند مربوط به طلاق والدین یا جدایی و استقلال فرزندان باشد. به هر صورت، هرگونه تغییر در نظم خانوادگی میتواند دشوار و چالشبرانگیز باشد. کوچینگ خانواده به حل این مشکلات کمک میکند.
- مشکلات تربیتی: برخی والدین در تربیت فرزندان، به خصوص در سنین نوجوانی، به مشکل برمیخورند و احساس میکنند نمیتوانند شرایط را به درستی کنترل کنند. کوچینگ برای حل این دست مشکلات نیز راهحلهای خاصی ارائه میدهد.
- مشکلات مربوط به تغییرات: در صورتی که در خانواده تغییری ایجاد شده باشد یا قرار باشد تغییر خاصی اتفاق بیفتد، اعضا دچار سردرگمی و چالش خواهند شد. کوچینگ به رفع این نوع مشکلات کمک میکند و راهکارهایی برای پذیرش آنها ارائه خواهد داد.
سخن پایانی
کوچینگ خانواده در دنیای امروز به عنوان یک ابزار مؤثر در تعیین اهداف خانوادگی، بهبود ارتباطات، مدیریت تعارضات و توسعه مهارتهای والدین مطرح شده است. این رویکرد حرفهای، به خانوادهها کمک میکند تا با چالشها و تغییرات زندگی خود به بهترین شکل ممکن مقابله کنند. کوچینگ خانواده میتواند به خانوادهها راهکارهای مثبتی برای رشد و توسعه فردی یا گروهی ارائه دهد.
دیدگاهتان را بنویسید