کوچینگ مالی چیست و چه اهدافی را دنبال می کند؟
مدیریت منابع مالی، یکی از مهمترین کارها در زندگی شخصی یا کاری به حساب میآید. اشخاص و کسبوکارها برای اینکه بتوانند بهرهوری بیشتری داشته باشند و سود بالاتری را تجربه کنند، باید بتوانند به درستی روی امور مالی خود کنترل داشته باشند. کوچینگ مالی به عنوان یک راهکار موثر برای بهبود مدیریت مالی و دستیابی به اهداف مالی است. این فرایند هماهنگی و هدایت حرفهای افراد در زمینه مالی را سادهتر میکند. کوچینگ مالی به افراد و کسبوکارهای نوپا کمک میکند تا با مسائل مالی بهتر آشنا شوند و برنامهها و استراتژیهای مالی مناسبی تدوین کنند. اگر با مفهوم کوچینگ آشنایی ندارید قبل از مطالعه این مقاله پیشنهادمی شود، مقاله کوچینگ چیست را مطالعه فرمایید.
فهرست مطالب
Toggleکوچینگ مالی چیست؟
مدیریت منابع مالی و تصمیمگیریهای درست در این حوزه، یکی از مهمترین نکات برای موفقیت در زندگی شخصی و کاری به حساب میآید. راههای زیادی برای دستیابی به اهداف مالی و پولی وجود دارد، اما یکی از بهترین و جدیدترین شیوهها در این مسیر، استفاده از کوچینگ مالی است.
کوچینگ مالی فرایندی حمایتی است که در آن، یک کوچ متخصص و حرفهای به افراد کمک میکند اهداف مالی خود را به طور روشن مشخص کنند، استراتژی و برنامهریزی درستی برای دستیابی به این اهداف بچینند و در مسیر دستیابی به آنها انگیزه خود را حفظ کنند.
کوچینگ مالی بر اساس تبادل دوسویه اطلاعات بین کوچ مالی و مراجع انجام میشود. کوچ با طرح سوال و مدیریت گفتوگوهای دو جانبه، به افراد کمک میکند درک بهتری از شرایط خود به دست آورند، اهداف واقعیتری تعیین کنند و در نهایت با دید بهتری برای دستیابی به اهداف خود تلاش نمایند.
کاربرد کوچینگ مالی
کوچینگ مالی در هر جایی که قرار باشد برای صرف پول خود هدفگذاری کنید، مفید است. از جمله کاربردهای مهم این علم، میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
۱- هدفگذاری مالی هوشمندانه
درآمدی که به دست میآورید، شما را ثروتمند نخواهد کرد! بلکه نحوه هدفگذاری برای هزینههاست که باعث میشود کمکم تبدیل به یک فرد ثروتمند شوید. اولین و مهمترین کاربرد کوچینگ مالی این است که به مدیریت هزینهها و هدفگذاری مالی دقیق بسیار کمک خواهد کرد.
۲- مدیریت بدهیها و اقساط
همه ما ممکن است برای خرید نیازهای زندگی، نیازمند قرض یا وام شویم. گاهی پرداخت بدهیها، در زندگی باعث چالشهای جدی خواهد شد. کاربرد کوچینگ مالی این است که به مدیریت درست هزینهها و پرداخت بدهیها به بهترین شیوه ممکن کمک کند. همچنین این نوع کوچینگ، از افزایش بیرویه بدهی نیز جلوگیری خواهد کرد.
۳- هماهنگی بین درآمد و هزینه
از قدیم گفتهاند:«چو دخلت نیست، خرج آهستهتر کن!» گاهی به دلایل مختلف، ممکن است درآمد ما کاهش پیدا کند و نتوانیم آن را در سریعترین زمان ممکن افزایش دهیم. در این شرایط، میتوانیم با استفاده از کوچینگ مالی، هزینههای بیرویه را کاهش دهیم و مخارج خود را به شیوه موثری مدیریت کنیم.
۴- سرمایهگذاری سودآور و بهینه
کوچینگ مالی به افرادی که قصد سرمایهگذاری بزرگ یا کوچک داشته باشند، کمک میکند با توجه به درآمد، هزینههای جاری، وضعیت بازار و تحلیل میزان ریسک، بهترین تصمیم ممکن را بگیرند. کاربرد کوچینگ مالی در سرمایهگذاری تنها به تصمیمگیری محدود نمیشود و در فرایند کار نیز موثر خواهد بود.
۵- بازنگری درباره منابع مالی و مخارج
گاهی لازم است درباره مسائلی همچون منبع درآمد، مسیر حرفهای، سرمایهگذاریها و مخارجی که دارید، تجدید نظر کنید و مسیر مالی خود را تا حد زیادی تغییر دهید. کوچینگ مالی در چنین شرایطی به شما کمک خواهد کرد که بهترین تصمیم ممکن را بگیرید و تغییرات مالی موثری در مسیر زندگی خود ایجاد کنید.
۶- تقویت مهارتهای مربوط به امور مالی
داشتن هوش و مهارتهای مالی از تقویت منابع مالی نیز مهمتر است. این نوع مهارتها، به نحوه خرج کردن منابع مالی، شیوههای سرمایهگذاری، میزان پسانداز و خرجهای جاری و تصمیمهای مالی ریز و درشت در مسیر زندگی شخصی و حرفهای مربوط میشود. کاربرد کوچینگ مالی این است که تشخیص دهد شما در کدام مهارت مالی ضعف دارید یا نیازمند آموزش کدام مهارت هستید و شما را به همان سمت هدایت کند.
۷- برنامههای مالی برای آینده
افراد محتاط، ترجیح میدهند با خرید بیمه و پسانداز مالی، برای آینده خود پشتوانهای محکم بسازند. یکی از کاربردهای کوچینگ مالی این است که به مراجعان خود کمک میکند به شیوهای منطقی و موثر در این زمینه تصمیمگیری کنند و با توجه به برنامههایی که در آینده دارند، منابع مالی خود را مدیریت نمایند.
کوچینگ مالی برای سازمان ها
کوچینگ مالی یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت مالی در کسب و کارها است که به طور گسترده برای بهبود عملکرد مالی و رشد پایدار شرکتها استفاده میشود. در این رویکرد، کوچینگ سازمانی و بیزینس کوچینگ نقش مهمی در بهبود مدیریت مالی و ایجاد استراتژیهای مالی کسب و کار دارند. با استفاده از بیزینس کوچینگ، مدیران و کارمندان میتوانند مهارتهای لازم برای مدیریت مالی بهبود یافته و روشهای نوینی برای مدیریت بودجه، کنترل هزینهها، و بهرهوری مالی را یاد بگیرند. همچنین، کوچینگ سازمانی میتواند به بهبود فرآیندهای مالی و ایجاد فرهنگ مالی سالم در سازمان کمک کند.
در کوچینگ مالی، تمرکز بر بهبود عملکرد مالی، ایجاد استراتژیهای مالی مناسب، و مدیریت ریسکهای مالی است. با استفاده از بیزینس کوچینگ، کارشناسان مالی میتوانند بهبودهای لازم را در فرآیندهای مالی شرکتها ایجاد کرده و از ابزارهای مالی مدرن بهره ببرند. از طرف دیگر، کوچینگ سازمانی میتواند به ایجاد یک رویکرد مالی گرایشدهنده در سازمان کمک کند که به بهبود عملکرد و رشد پایدار کسب و کار منجر میشود. به طور خلاصه، این رویکردها با همکاری و هماهنگی، میتوانند به بهبود عملکرد مالی و ایجاد ارزش برای سازمان کمک کنند.
کوچ مالی چه کسی است؟
کوچ مالی فردی متخصص است که در زمینه امور اقتصادی و سرمایهگذاری اطلاعات علمی و حرفهای دارد. کوچ مالی به افراد کمک میکند تا در مسائل مالی خود پیشرفت کنند، اهداف مالی خود را تعیین کنند و استراتژیهای مناسبی برای دستیابی به آن طراحی نمایند.کوچ مالی در زمینههایی مانند مدیریت بودجه، سرمایهگذاری، برنامهریزی بازنشستگی، مدیریت بدهی، مدیریت مالی شخصی و سایر مسائل مالی تخصص دارد. از نظر آکادمیک، کوچ مالی دارای مدارک و تجربیات مرتبط با زمینه مالی است. این فرد به مراجعان خود کمک میکنند تا برنامهها و راهکارهای شخصیسازی شده را برای مدیریت مالی بهتر و دستیابی به اهداف مالی خود پیادهسازی کنند.
وظایف کوچ مالی چیست؟
یک کوچ مالی خوب و متخصص، عموما وظایف زیر را بر عهده دارد:
- تحلیل وضعیت مالی موجود: کوچ مالی باید بتواند در نخستین جلسات، وضعیت فعلی مراجع را تحلیل کند. اینکه وضع مالی فرد چگونه است، درآمد و مخارج او در چه حدی است و هماکنون از نظر مالی در چه درجهای قرار دارد بسیار مهم است.
- تعیین اهداف مالی روشن: یکی از وظایف مهم کوچ مالی، این است که به افراد کمک کند هدفهای مالی روشن و دقیقی برای خود تعیین کنند. برخی افراد نمیتوانند برای مدیریت منابع مالی خود هدفگذاری دقیقی داشته باشند، در این شرایط کوچ مالی به کمک آنها خواهد آمد.
- مدیریت بودجه: کمک به مشتری در تنظیم و مدیریت بودجه خود و ارائه راهکارهای صرفهجویی و بهینهسازی هزینهها، یکی از مهمترین وظایف کوچهای مالی است.
- مشاورههای سرمایهگذاری: از جمله نقشهای مهم کوچ مالی در زندگی افراد، این است که به سرمایهگذاری درست و اصولی کمک میکند. اینکه افراد چقدر سرمایه دارند و این سرمایه را باید در چه بخشی صرف کنند تا سوددهی بیشتری داشته باشد، از جمله نکاتی است که کوچ به آنها میپردازد.
- مدیریت شرایط مالی اضطراری: افراد وقتی با محدودیت منابع مالی مواجه میشوند، ممکن است نتوانند به درستی تصمیمگیری کنند. یکی از وظایف کوچ این است که در این شرایط به افراد کمک کند بهترین تصمیم ممکن را بگیرند.
- کمک به چینش استراتژی مالی درست: کوچ مالی با توجه به منابع موجود، میزان درآمد، مخارج عادی و اهداف مالی افراد، به آنها کمک میکند برنامه و استراتژی دقیقی برای امور مالی خود بچینند.
- پیگیری و ارزیابی وضعیت افراد: یکی از وظایف مهم کوچهای مالی، این است که طی جلسات کوچینگ، میزان پیشرفت فرد و پیشرفت او در اجرای برنامهریزیها را پیگیری کنند. ارزیابی وضعیت پیشرفت، بسیار به بهبود برنامهها و تنظیم استراتژیهای دقیقتر کمک خواهد کرد.
- ارائه بازخوردهای سازنده: یکی دیگر از وظایف مهم کوچ مالی، این است که به طور منظم، به فرد بازخورد دهد و رفتارهای مالی او را تحلیل کند. از آنجایی که فرد ممکن است متوجه رفتارهای خود نشود، کوچ میتواند با دیدی که از بیرون دارد، به طور سازندهتری در این زمینه رفتار کند.
تفاوت کوچینگ مالی با مشاوره مالی چیست؟
کوچینگ مالی و مشاوره مالی دو دیدگاه مختلف به مسائل مالی افراد دارند و وظایف و روشهای کاری هر یک در این زمینه، پیرو اصول خاصی است.تفاوتهای اصلی بین کوچینگ مالی و مشاوره مالی بیشتر در مسائل زیر است:
هدف
در کوچینگ مالی، بیشتر تمرکز بر روی رشد شخصی و توسعه مهارتها و رفتارهای مالی فرد است. کوچ مالی سعی دارد افراد را در تغییر نگرش و عادات مالی خود یاری کند تا به اهداف خود در این حوزه دست یابند.
در مشاوره مالی، بیشتر تمرکز بر روی ارائه راهکارهای مستقیم در زمینههای مالی مانند سرمایهگذاری، بیمه، مدیریت بدهی و سایر مسائل مالی است. در حقیقت اهداف کوچینگ مالی، منعطفتر و متنوعتر از مشاوره است.
روش کاری
کوچهای مالی، بیشتر از پرسشو گفتگو برای کشف و درک نیازها و اهداف مشتری استفاده میکند. در این راستا، بیشتر از تکنیکهای سوالات باز و گفتگو برای افزایش آگاهی و تعیین اولویتها استفاده میشود. این در حالی است که در مشاوره مالی، بیشتر تمرکز بر ارائه نصیحتها، راهنماییها و راهکارهای خاص در زمینههای مالی است.
مدت زمان دوره
فرایند کوچینگ مالی حداقل ۳ تا ۶ ماه طول خواهد کشید؛ زیرا در آن باید به پیگیری اهداف و ارزیابی وضعیت پرداخته شود. کوچینگ باید در طول زمان به تغییر نگرشها و رفتارهای مالی کمک کند. این در حالی است که فرایند مشاوره مالی بر اساس نیازها و مسائل خاص، ممکن است محدود به جلسات خاصی باشد و در بازه کوتاهتری به پایان برسد.
حوزه تمرکز
کوچ مالی در حوزه کوچینگ و امور مالی مختلف تخصص دارد. کوچینگ مالی بیشتر تمرکز بر روی ارتقاء مهارتهای روانشناختی، انگیزشی و رفتاری مشتریان است. اما در مشاوره مالی، بیشتر تمرکز بر اطلاعات فنی در زمینههای مالی و اقتصادی است.
مهمترین نکته این است که هر دو تخصص، میتوانند به افراد در بهبود مدیریت مالی و دستیابی به اهداف مالی کمک کنند و گاهی نیاز است که از هر دو رویکرد بهطور ترکیبی استفاده شود.
ویژگیهای یک کوچ مالی خوب
در صورتی که به دنبال کوچ مالی حرفهای هستید یا میخواهید در این حوزه مشغول فعالیت شوید، باید بدانید که یک کوچ مالی خوب، دارای مشخصات زیر است:
- تحصیلات خوبی در زمینه کوچینگ و امور مالی دارد؛ اولین ویژگی یک کوچ مالی حرفهای، این است که باید به طور دقیق روی در حوزههای تخصصی خود مطالعه کرده باشد و مدرک معتبر از موسسات دولتی یا خصوصی دریافت کرده باشد.
- دارای مهارتهای ارتباطی قوی و رفتار اثرگذار است؛ کوچ مالی باید بتواند با مراجعان خود ارتباطی عمیق و موثر برقرار کند، به همین دلیل داشتن مهارتهای ارتباطی برای او بسیار اهمیت دارد.
- دقت به جزئیات مسائل و توانایی تحلیل آنها از ویژگیهای مهم کوچ مالی است؛ چالشهای مالی افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است و به همین دلیل، کوچ برای درک آنها باید قدرت تحلیل خوبی داشته باشد.
- کوچ مالی باید افراد را به آموزش و یادگیری تشویق کند؛ اگرچه وطیفه کوچ این نیست که مسائل مالی را به مراجع خود آموزش دهد، اما میتواند با تشخیص نقاط قوت و ضعف، به فرد بگوید که در چه زمینههایی به یادگیری بیشتر نیاز دارد و او را به آموزش ترغیب کند.
- تطبیقپذیری با شرایط مختلف مالی، از ویژگیهای مهم کوچ مالی حرفهای است؛ وضعیت اقتصادی جامعه همیشه در حال تغییر است و کوچ باید بتواند با توجه به هر شرایطی، بهترین راهنماییها را به مراجعان خود ارائه دهد.
- کوچ مالی باید پیرو اخلاق حرفهای باشد؛ کوچ خوب کسی است که در حوزه کاری خود صداقت به خرج دهد، اطلاعات محرمانه افراد را حفظ کند، مدام در حال یادگیری باشد و در صورت نیاز به جلسات پایان دهد.
- توانایی استفاده از ابزارها و فناوریهای مالی نوین برای کوچ مالی بسیار مهم است؛ دادههای حوزه مالی از نوع دادههای عددی هستند، به همین دلیل کوچ باید برای تحلیل آنها با برخی ابزارها آشنایی داشته باشد.
- داشتن گوش شنوا در کوچینگ مالی، بسیار اهمیت دارد؛ در امور مالی، جزئیات بسیار مهم هستند و کوچ برای درک این نوع جزئیات، باید مهارت شنیدن خود را به خوبی تقویت کند.
چطور کوچ مالی شویم؟
اگر قصد دارید در حوزه کوچینگ مالی کار کنید، باید قدمهای زیر را پشت سر بگذارید:
- در زمینه کوچینگ مطالعه و تحقیق کنید تا ببینید آیا اصلا به این حوزه علاقهای دارید یا نه. انواع کوچینگ بسیار گسترده هستند و انتخاب بخش مالی از میان تمامی آنها، نیاز به دقت و شناخت فراوان دارد.
- تحصیلات آکادمیک در زمینه کوچینگ و امور مالی را آغاز کنید؛ مهمترین قدم برای تقویت پایههای علمی در حوزه کوچینگ مالی، داشتن تحصیلات در این زمینه است.
- مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید و شبکه ارتباطی گستردهای برای خود بسازید؛ کوچ مالی برای ارتباط با مشتریان و جذب مراجع جدید، نیاز به روابط اجتماعی قوی دارد.
- مدام دانش خود را در زمینه وضعیت مالی و اقتصادی جامعه به روز رسانی کنید؛ انجام خدمات کوچینگ مالی تنها در صورتی به بهترین نتیجه میرسد که شما اطلاعات خوبی در حوزه وضع مالی جامعه داشته باشید.
- قدرت شنیدن، ارزیابی و تحلیل خود را بالا ببرید؛ اگر میخواهید کوچ مالی خوبی باشید، باید بتوانید در آن واحد به سخنان مراجعان گوش کنید، آنها را ارزیابی و تحلیل کنید و نتیجه را به فرد بازخورد دهید.
- با ابزارهای تحلیل امور مالی بیشتر آشنا شوید؛ اگر قصد دارید کوچ مالی شوید، بهتر است با جدیدترین ابزارهای تحلیل و بررسی امور مالی آشنا شوید و از آنها برای تحلیل داده استفاده کنید.
- در زمینه امور مالی تجربه واقعی کسب کنید؛ اگر میخواهید به خوبی از پس مسئولیتهای یک کوچ مالی بربیایید، بهتر است مدتی در بخشهای دیگر همچون امور مالی، حسابداری، سرمایهگذاری، بورس و موارد مشابه فعالیت داشته باشید تا دانش تجربی خوبی به دست آورید.
فرایند کوچینگ مالی به چه صورت است؟
جلسات کوچینگ مالی از نظم خاصی پیروی نمیکنند و روند جلسات با توجه به اهداف و نیازهایی که افراد دارند، میتواند متفاوت باشد. با این حال، مراحل زیر در اغلب جلسات کوچینگ مالی رعایت خواهد شد و تنها ممکن است گاهی ترتیب آنها متفاوت باشد:
۱- تحلیل وضعیت فعلی
نخستین مرحله از جلسات کوچینگ مالی، بررسی وضعیت مالی فعلی مراجعان است. اینکه فرد چقدر درآمد دارد، میزان سرمایهگذاریهای او در چه حدودی است و به طور کلی با توجه به شرایط جامعه، از نظر اقتصادی در چه سطحی است، باید در این مرحله بررسی شود.
۲- تعیین اهداف و نیازها
در فرایند کوچینگ مالی، باید مشخص شود که فرد چه اهدافی دارد و به زبان سادهتر، میخواهد با پولهای خود چه کار کند. کوچ به مراجع کمک میکند به طور واقعبینانه، اهدافی دقیق، روشن و طبقهبندی شده برای خود تعیین کند و سپس برای دستیابی به آنها تلاش نماید.
۳- بررسی توانمندیها و منابع
مراجع چقدر درآمد دارد؟ تا چه اندازه ریسکپذیر است؟ آیا میتواند در صورت نیاز درآمد بیشتری کسب کند؟ چقدر میتواند محدودیتهای مالی را تحمل کند؟ تمامی این موارد روی برنامههای مالی موثر خواهد بود. کوچ در بخشی از فرایند کوچینگ مالی، با پرسش سوالهای دقیق و اصولی، متوجه میزان تواناییهای مالی فرد میشود و از این اطلاعات، در مسیر هدایت او کمک میگیرد.
۴- تدوین استراتژی دقیق
بخش مهمی از جلسات کوچینگ مالی، به تدوین استراتژیهای درست و اصولی برای بهبود وضعیت مالی مراجع اختصاص دارد. استراتژیها طی یک فرایند تعاملی، با توجه به منابع موجود و توانمندیهای کوچ تنظیم میشوند و سپس، به مرحله اجرا در خواهند آمد.
۵- ترغیب فرد به یادگیری
کوچ مالی بهتر از هر کسی میتواند متوجه شود که مراجع در چه حوزههایی توانمند است و در چه حوزههایی، آگاهی کمتری دارد. به همین دلیل، در بخشی از روند جلسات کوچینگ مالی، کوچ مراجع را به یادگیری بیشتر در زمینههای مورد نیاز ترغیب میکند. البته کوچ، خود مسئولیت آموزش را بر عهده ندارد و فقط در نقش پشتیبان ظاهر خواهد شد.
۶- پیروی از برنامهها
در فاصله بین جلسههای کوچینگ مالی، مراجع باید طبق برنامهریزیهای تعیین شده عمل کند و به طور منظم، گزارشی از کارهای خود را به کوچ ارائه دهد. این کار باعث ایجاد دید واقعیتر نسبت به عملکرد مراجع و همچنین افزایش اعتماد به نفس او در حوزه امور مالی خود خواهد شد.
۷- ارزیابی پیشرفت
کوچ مالی طی فرایند جلسات، میزان رشد مراجع را رصد میکند و بررسی میکند که شخص، چقدر در برنامههای خود رشد کرده است. این قسمت از فرایند کوچینگ مالی باید از ابتدا تا انتهای جلسات انجام شود، زیرا تمامی رفتارهای مالی فرد در کنار یکدیگر منجر به پیشرفت خواهند شد.
۸- بازخورد و بازنگری
در جلسات کوچینگ، به خصوص زمانی که قرار باشد فرد برنامه خاصی را عملی کند، باید زمانی را به ارائه بازخورد اختصاص داد. کوچ، به مراجع میگوید که کدام رفتار سازنده و کدام یک مخرب بوده است. با این کار، در صورت نیاز در استراتژیها تجدید نظر شده و برنامه جدیدی تدوین میشود.
اهداف کوچینگ مالی چه چیزهایی هستند؟
در صورتی که به عنوان کوچ مالی فعالیت میکنید یا میخواهید از این نوع خدمات بهرهمند شوید، باید بدانید که کوچینگ مالی به دنبال دستیابی به اهداف زیر است:
- تعیین دقیق اهداف مالی برای فرد یا سازمان و تلاش برای تحقق آنها
- کمک به بررسی و بهبود مدیریت بودجه، کاهش هزینههای اضافی و بهبود عملکرد مالی
- کمک به فرد یا سازمان برای پرداخت بدهیها، کاهش بدهیهای معوق و ارتقا وضعیت مالی
- راهنمایی در انتخاب مناسبترین گزینههای سرمایهگذاری و برنامهریزی مالی بر اساس اهداف
- کمک به فرد یا سازمان در ترتیبدهی اولویتها و تعیین اهداف مالی مهمتر
- آموزش و توسعه مهارتهای مالی برای فرد یا تیم، جهت مدیریت بهتر مالیات، اقساط، بدهی و امور مالی
- کمک به فرد یا سازمان برای دستیابی به استقلال مالی و ایجاد یک زندگی مالی پایدار
- ارتقا دانش و آگاهی فرد یا تیم مدیریتی در زمینه مسائل مالی
به طور کلی اهداف کوچینگ مالی، به نیازها و اهداف مراجع بستگی دارد و با توجه به هر شخص یا سازمان، میتواند متفاوت باشد.
تکنیکها و ابزارهای رایج کوچینگ مالی
کسانی که قصد دارند در حوزه کوچینگ مالی موفقتر عمل کنند، باید بتوانند از ابزارها و تکنیکهای مختلف در این مسیر بهره ببرند. این حوزه از کوچینگ، بسیار گسترده و چند بعدی است؛ بنابراین اگر میخواهید در آن موفق شوید، حتما به تکنیکها و اصول زیر توجه داشته باشید:
۱- مدلهای کوچینگ
یکی از تکنیکهایی که کوچ مالی باید با آنها آشنایی داشته باشد، مدلهای کوچینگ است. این مدلها به مدیریت بهتر جلسات و تنظیم فرایندها کمک خواهند کرد. بر اساس مدلهای کوچینگ، روند جلسات با توجه به نیازهای مراجع تغییر میکند و بهترین مورد در این راستا انتخاب خواهد شد.
۲- ابزارهای مدیریت مالی
از جمله ابزارهایی که کوچ مالی حرفهای باید با آنها آشنایی داشته باشد، ابزارهای دادهمحور هستند که برای مدیریت مالی از آنها استفاده میشود. کوچ مالی برای یادگیری این نوع ابزارها باید در زمینه مدیریت امور مالی مطالعه داشته باشد و مدتی نیز در بخش مالی شرکتها تجربه کاری کسب کند.
۳- تکنیکهای روانشناختی
گاهی مشکلات مالی افراد ناشی از درگیریهای روحی و روانی است؛ به عنوان مثال فردی که ریسک سرمایهگذاری را نمیپذیرد، احتمالا اعتماد به نفس کافی ندارد و کسی که بیش از اندازه ولخرجی میکند، ممکن است دچار اختلال دو قطبی باشد. البته کار کوچ درمان اختلالات روانی حاد نیست، اما اگر با این موضوعات آشنایی داشته باشد، راحتتر میتواند افراد را راهنمایی کند.
۴- ابزارهای تحلیل بازار
کوچهای مالی باید بتوانند وضعیت بازار را به خوبی تحلیل کنند تا بتوانند در زمینه امور سرمایهگذاری، بیشتر به مراجعان خود یاری برسانند. به همین دلیل، آشنایی با ابزارهای تحلیل بازار و پیگیری نوسانات موجود، برای یک کوچ مالی حرفهای بسیار حائز اهمیت است.
چرا باید از کوچینگ مالی استفاده کنیم؟
مزایای کوچینگ مالی برای افراد بسیار زیاد است. تمامی کسانی که قصد داشته باشند به هر نوعی در زمینه مالی پیشرفت کنند، میتوانند سراغ این نوع خدمات کوچینگ بروند. از جمله فواید این نوع کوچینگ در حوزههای مالی و اقتصادی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یادگیری مهارتهای مالی که از آنها بیخبر هستید، با کمک کوچ مالی امکانپذیر خواهد شد. در فرایند کوچینگ مالی، کوچ تشخیص خواهد داد که شما در کدام مهارتها ضعیف هستید و در همین راستا، میتوانید سراغ آموزشهای مالی که به آن نیاز دارید بروید.
- اگر میخواهید برای پولهای خود، برنامه و هدفی تعیین کنید، سراغ کوچینگ مالی بروید. در جلسات کوچینگ مالی، میتوانید به تصمیمهایی که درباره درآمد و مخارج خود میگیرید جهت دهید و در نتیجه، پیشرفت مالی بیشتری را در زندگی شخصی یا کسب و کار خود تجربه کنید.
- یکی از مزایای بزرگ کوچینگ مالی، کمک به مدیریت بودجه است. بسیاری از افراد حتی با وجود درآمد بالا، نمیتوانند به درستی منابع مالی خود را مدیریت کنند و در نتیجه، کیفیت زندگی آنها به طور محسوسی افت میکند. کوچ مالی به این افراد کمک میکند دانش مالی خود را بیشتر کنند و با دید منطقیتری سراغ منابع خود بروند.
- اگر بدهیها و اقساط زیادی داشته باشید، کوچینگ مالی به شما کمک خواهد کرد. گاهی ممکن است تعهدات مالی مختلف باعث شود نتوانید درآمد و مخارج خود را به درستی مدیریت کنید. از سویی، وقتی بدهی دارید باید خیلی مواظب تعهدات مالی جدیدی که میپذیرید باشید.
- یکی از مزایای بزرگ استفاده از کوچینگ مالی، این است که با استفاده از آن میتوانید سرمایهگذاریهای سودآور انجام دهید و میزان سرمایه خود را چند برابر کنید. اگر به دنبال ریسک درست و سودآور هستید، حتما از یک کوچ مالی کمک بگیرید.
سخن پایانی
کوچینگ مالی برای کسانی که قصد دارند سرمایهگذاریهای درست و اصولی داشته باشند، بهترین گزینه ممکن است. این فرایند، به تعیین اهداف مالی روشن، چینش استراتژیهای سرمایهگذاری دقیق و اصولی و همچنین مدیریت بدهیها و اقساط بسیار کمک خواهد کرد. افراد و سازمانها برای سودآوری بیشتر و مدیریت بهتر سرمایههای خود میتوانند از این نوع کوچینگ کمک بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید